Hlavní obsah

ČNB vydá dvacetikoruny s Masarykem či Rašínem

Česká národní banka plánuje 24. října vydat ke 100. výročí vzniku Československa 20korunové mince s portréty T. G. Masaryka, M. R. Štefánika a Edvarda Beneše. Na konci ledna příštího roku pak chce vydat u příležitosti 100. výročí měnové odluky od Rakousko-Uherska dvacetikoruny s portréty Aloise Rašína, Viléma Pospíšila a Karla Engliše.

Foto: Paměti dr. Aloise Rašína, 1994

Alois Rašín

Článek

Centrální banka také chystá stokorunovou bankovku s přetiskem k 100. výročí odluky. Mince i bankovky budou určeny k placení jako běžné bankovky a mince. Vyplývá to z návrhu vyhlášek, které ČNB poslala k připomínkám vládě.

Banka už má vydání platidel k výročím v emisním plánu, konečnou podobu prý zveřejní až v den emise, což je v prvním případě už za dva týdny.

ČNB plánuje u bankovky i každé z mincí vydat omezených počet, 200 000 kusů od každé. Na běžné dvacetikorunové minci je na rubové straně svatý Václav na koni. Lícní strana s českým lvem a letopočtem zůstane u příležitostných mincí bez změny.

Mince si budou moci lidé vyměnit na pobočkách ČNB v Praze, Brně, Ostravě a Hradci Králové.

ČNB také plánuje na konci ledna vydat k 100. výročí československé měny zlatou minci v hodnotě 100 miliónů korun. Její hmotnost bude 130 kilogramů, průměr má mít víc než půl metru a silná bude 45 milimetrů. Půjde pouze o výstavní exponát.

Ke konci loňského roku bylo v oběhu zhruba 2,3 miliardy bankovek a mincí za zhruba 592 miliard Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám