Hlavní obsah

ČNB varuje před falešnými stavebními spořitelnami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká národní banka upozorňuje, že na českém trhu působí několik společností, které nabízejí podobné služby jako stavební spořitelny či banky, aniž by jimi byly. Pokud jim lidé předají peníze na nákup nemovitosti a nakonec nic nedostanou, nevztahuje se na tyto firmy zákon o pojištění proti platební neschopnosti a lidé tak o tuto investici přijdou.

Foto: Jiří Nartovský

Budapest Christmas Cup 2017

Článek

Tyto subjekty nabízeji poskytnutí úvěru na nákup nemovitosti s tím, že klient ještě před poskytnutím úvěru zasíla na účet daného subjektu peněžní prostředky ve formě "předčasných" splátek, "rezervních" splátek, garancní jistiny apod. Tyto aktivity předmetné subjekty nazývají např. jako "skupinové spoření a nákup nemovitosti" nebo "splátkový prodej nemovitosti," uvedla v upozornění Česká národní banka.

Právě proto, že jde o obchodní nebo fyzické osoby, nepatří mezi banky nebo družstevní záložny, vklady do nich proto nejsou pojištěny.

"Podali jsme na tyto subjekty trestní oznámení, protože se domníváme, že jde o nepoctivé podnikání. Myslíme si, že přijímají vklady, k čemuž nemají licenci," řekl ČTK Pavel Zúbek z tiskového odboru ČNB.

Lákadlo pro lidi bez peněz

Firmy, které takové služby poskytují, chtějí, aby klient několik let předem platil měsíčně až deset tisíc korun, pak dostane úvěr, za který může dům koupit. Přitom ale musí ručit jinou nemovitostí a úvěr dále splácet.

Společností, která například splátkový prodej nemovitostí nabízí, je Benefin. Inzeruje několik druhů splátkových programů. Sama podle svých slov klienty informuje, že není bankou ani spořitelnou a vklady nejsou pojištěny.

Reklama

Výběr článků

Načítám