Hlavní obsah

ČNB snížila sazby, koruna oslabuje

PRAHA

Rada České národní banky ve čtvrtek překvapila. Neočekávaně snížila základní úrokovou sazbu o 0,25 procenta na historicky nejnižší úroveň 1,75 procenta. Znamená to, že sazby, za něž si lidé půjčují peníze u bank, půjdou dál dolů. Na tah ČNB ihned reagovala koruna, její kurs poklesl o 15 haléřů na 30,55 Kč/EUR, kde stál ve 14:00.

Článek

Koruna tak byla dnes odpoledne letos vůči euru na nejnižší úrovni. Koruna celý den oslabuje i vůči dolaru, od rána do 14:00 oslabila o 30 haléřů na 23,65 Kč/USD.

Základní úroková míra, je tak v ČR nižší než v zemích eurozóny, kde se už mnoho měsíců drží na dvou procentech.

Tzv. repo sazby je úrok, ze nějž si komerční banky ukládají peníze u České národní banky. Pokud je nízký, banky nemají o vklady zájem a raději je dávají do oběhu. ČNB tak zřejmě reaguje na nízkou očekávanou inflaci v roce 2005.

Překvapivé snížení úrokových sazeb povede ke zlevnění hypoték a dalších úvěrů a na delší čas oslabí korunu. Vklady v bankách budou úročeny ještě méně než dosud. Uvedli to někteří ekonomové. Dnešní krok centrální banky je podle ekonomů překvapením pro celý trh.

Podle analytika PPF Radomíra Jáče je hlavním důvodem obava ČNB z negativního ekonomického vývoje v eurozóně. Podle Davida Marka z Patria Finance dnešní krok naznačuje, že ČNB výrazně snížila odhad inflace pro letošní rok. Centrální bankéři se tak pravděpodobně domnívají, že česká ekonomika dokáže růst rychleji, aniž by to způsobilo růst cen zboží a služeb.

Nahoru a dolů

Centrální banka začala sazbu snižovat v lednu. Tehdy to nikdo nečekal, protože několik dní poté prezident plánovaně změnil část rady. Ekonomové ale ČNB za tuto odvahu chválili. Od té doby jdou sazby už jen dolů. Kromě inflace byla důvodem ke snížení i posilující koruna.

Na dvouprocentní úrovni srovnatelné se sazbou zemí, kde se platí eurem, byly sazby téměř rok - od července 2003 do června 2004. Tehdy je ČNB poprvé zvýšila na 2,25, v srpnu pak na 2,5 procenta. Pak si ale rada vše rozmyslela a začala je opět snižovat.

V době, kdy byly sazby nahoře hrozily banky, že si lidé mají brát úvěry, včetně těch hypotečních, protože nyní jsou na trhu nejvýhodnější podmínky, včetně úroků. Nyní ale budou dál klesat. Nejen kvůli nízké základní sazbě ale také kvůli velké konkurenci bank, které hypoteční a spotřebitelské úvěry nabízejí.

Reklama

Výběr článků

Načítám