Hlavní obsah

ČNB rozčilují dezinformace o české ekonomice

Novinky, toh
Aktualizováno

Tuzemská i zahraniční média v posledních dnech plní zprávy o české ekonomice a finančním sektoru. Mezi analýzami a statistikami se však objevují i zásadní chyby. Naposledy se jich dopustily renomované listy The Economist a Financial Times. To se nelíbí České národní bance (ČNB), proto se proti některým jejich tvrzení ohradila.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Podle ČNB mohou analýzy, komentáře a statistiky od ekonomů v médiích ovlivnit následný vývoj ekonomiky, konkrétně například rozhodování investorů.

Například list Financial Times 19. února napsal, že zahraniční banky půjčily Česku celkem 192 miliard dolarů, tedy asi 4,2 biliónu korun. To bankéře ČNB zvedlo ze židlí, protože list se spletl ve statistice, čímž udělal z Česka většího dlužníka, než jakým ve skutečnosti je.

Suma 192 miliard dolarů je totiž bilancí všech bank působících, které v ČR působí, včetně ústavů vlastněných zahraničními společnostmi. Částka tak vypovídá o celkové bilanci českého bankovního sektoru. Zahraniční půjčky bankám činí ve skutečnosti "pouze“ 38 miliard dolarů, tedy přes 836 miliard korun.

Spletl se i The Economist

Možná ještě více vedle šlápl The Economist. Ten napsal 21. února ve svém úvodníku, že ČR je jedinou zemí, kde oslabující měna způsobuje u domácností agónii, protože mají úvěry ve švýcarských francích či eurech.

"Rádi bychom zdůraznili, že v ČR tento problém neexistuje a že výpůjčky českých domácností v zahraničních měnách tvoří naprosto marginální 0,1 % z celkových výpůjček domácností,“ ohradila se ČNB.

Banka vysvětlila, že zahraniční úvěry nebyly pro Čechy doposud příliš výhodné, a to kvůli tomu, že úrokové sazby jsou v ČR nižší než v zemích eurozóny.

"Vzhledem k citlivosti trhů na nepřesná data v době finanční krize by tato zavádějící interpretace dat mohla mást investory i širokou veřejnost, proto ČNB považuje za nutné uvést výše zmíněné nepřesnosti na pravou míru,“ uvedla banka v prohlášení.

Stanovisko ČNB podpořila i Česká bankovní asociace (ČBA). "Ekonomická situace a stav bankovního sektoru je v České republice výrazně lepší než v mnoha dalších zemích střední a východní Evropy. Obezřetný přístup českých bank se projevil mimo jiné i v zanedbatelném množství úvěrů v cizích měnách," sdělil ČTK náměstek výkonného ředitele ČBA Jan Matoušek. Upozornil, že generalizace problémů ekonomik středoevropských zemí může Českou republiku poškodit.

Česko se podle odborníků zmítá mezi stabilitou a nedůvěrou

S rostoucí nervozitou na trhu přibývá i množství odhadů dalšího vývoje situace. Například list Wall Street Journal minulý týden napsal, že regionu střední a východní Evropy může hrozit ekonomický kolaps. Pravdou je, že například Polsko či Maďarsko jsou na tom skutečně špatně, a to kvůli vysokému zadlužení, navíc Maďarsko již dostalo pomoc od Mezinárodní měnového fondu. Česko se tak dostává do vleku těchto zemí a je spojováno s nestabilitou.

Zároveň se objevují zprávy, které tvrdí opak. Ratingová agentura Standard & Poor's ve své úterní zprávě zdůraznila, že právě ČR se s dopady krize vyrovná lépe než zbylé východní země.

To Novinkám před několika dny potvrdil i analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Podle něj i přes nepříznivou ekonomickou situaci je Česká republika v rámci regionu střední a východní Evropy nejstabilnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám