Hlavní obsah

ČNB potřetí v řadě zvýšila úrokové sazby

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká národní banka (ČNB) ve středu zvýšila úrokové sazby. Základní sazba stoupla o 0,25 procentního bodu na 1,5 procenta. Na této úrovni se nacházela naposledy v polovině roku 2009. Jedná se o třetí zvýšení úrokových sazeb v řadě. Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od čtvrtka.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj základní sazby ČNB

Článek

Základní sazba, takzvaná dvoutýdenní repo sazba, upravuje výši úroku, za který si ČNB může půjčit peníze od bank, pokud chce snížit objem peněz v oběhu. Pro obyvatele zvyšování sazeb znamená dražší úvěry, ale také vyšší úročení peněz uložených na účtech.

„Díky dřívějším vyjádřením představitelů ČNB bylo však dnešní rozhodnutí zcela očekávané, na kurz koruny tak bude mít spíše dopad vyznění navazující tiskové konference než samotný růst sazeb,” domnívá se hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

„ČNB dle našeho názoru neřekla se zvyšováním sazeb v letošním roce poslední slovo a učiní tak ještě jednou, a to patrně na příštím jednání začátkem listopadu, kdy bude mít bankovní rada k dispozici novou prognózu,” dodal.

Banka současně rozhodla o zvýšení lombardní sazby na 2,50 procenta a diskontní sazby na půl procenta. Od výše lombardní sazby se odvíjí, za kolik si mohou banky od ČNB půjčit peníze. Diskontní sazbou centrální banka úročí přebytečnou likviditu, kterou si u ní banky mohou uložit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám