Hlavní obsah

ČNB nechala úrokové sazby beze změny

Novinky, tov

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve čtvrtek nechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení úvěrů a vkladů, tak zůstala na 0,75 procenta. Podle ekonomů banka sazby zvýší později během roku. Čeká se na zveřejnění nové prognózy a reakci kurzu koruny.

Foto: Jan Kočvara , Novinky

Vývoj základní sazby ČNB.

Článek

ČNB naposledy zvýšila úrokové sazby letos na počátku února. Základní úroková sazba stoupla o 0,25 procentního bodu. V březnu ČNB sazby nechala beze změny. Guvernér Jiří Rusnok tehdy uvedl, že po únorovém zvýšení úrokových sazeb je jejich další růst možné očekávat nejdříve v závěru letošního roku a pak zejména v příštím roce.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. V reakci na poslední zvýšení sazeb začaly růst úroky například u hypoték, úroky u vkladů ale banky zatím drží stabilní. Ekonomové upozorňují, že banky mají dost hotovosti z dob intervencí, a nemusí tak o vklady střadatelů moc tvrdě soupeřit.

„Zajímavá bude nová prognóza centrální banky, kterou guvernér představí na odpolední tiskové konferenci. Od vydání posledního výhledu ČNB na začátku února výrazně překvapila inflace, která je o 0,6 procentního bodu nižší, než předpokládala ČNB,“ upozornil ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Koruna ztrácí

„Na druhé straně stojí slabší kurz koruny, která zejména v posledních dnech hodně ztrácela. Nicméně koruna v současnosti představuje jediné proinflační riziko pro domácí ekonomiku. Domníváme se, že nízká inflace vyrovná vliv koruny a výhled centrální banky zůstane víceméně beze změny. Do konce roku bychom se tedy měli dočkat ještě jednoho zvýšení sazeb,“ dodal ekonom.

V bankovní radě se sice podle něj objevují hlasy, že by utahování měnové politiky mělo být rychlejší i s ohledem na přehřívající se nemovitostní trh, tyto hlasy však většinu nemají.

Reklama

Výběr článků

Načítám