Hlavní obsah

ČNB: Falešné bankovky poznáte nejlépe po hmatu

Novinky, tov

Padělatelé českých bankovek dokáží napodobit řadu ochranných prvků, hůř ale zvládají základní techniku, tedy plastický hlubotisk. Hlubotiskem jsou tištěny pouze velmi nebezpečné padělky amerických dolarů. Přibývají ale také velmi kvalitní padělky eur. Na dotaz Novinek to uvedla Česká národní banka (ČNB).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jeden z odhalených padělků

Článek

ČNB tento týden uvedla, že počet zadržených padělků se oproti loňsku zvýšil o polovinu.[celá zpráva]

„Padělky tradičně rozdělujeme podle nebezpečnosti do pěti stupňů od 1 (velmi nebezpečné) po 5 (neumělé). Za "prakticky nerozpoznatelné pro běžné lidi" lze považovat nebezpečnost 1, kterou odhalí pouze zkušený odborník,” řekla Novinkám Kateřina Bartůšková z tiskového odboru ČNB.

Padělků českých bankovek je za druhé čtvrtletí 2014 z 1222 zadržených kusů evidováno 942 ve stupni 4, 181 ve stupni 5 a 99 ve stupních 2 a 3. Stupeň 1 se u českých bankovek nikdy nevyskytl.

„Z toho je zřejmé, že padělky českých bankovek patří k nejméně nebezpečným. Zejména u hodnot 500 Kč a 1000 Kč, u nichž se vyskytují i nebezpečnější padělky, je ale třeba znát a při příjmu kontrolovat přítomnost a kvalitu ochranných prvků,” uvedla mluvčí.

Spolehlivými ochrannými prvky je zejména vodoznak, ochranný proužek a od hodnoty 500 korun opticky proměnlivá barva. Na některých padělcích jsou podle mluvčí napodobeny, ale nikdy v kvalitě blížící se originálu. Ochranných prvků na tisícikoruně je celkem osm, jejich podrobný přehled najdete zde.

Kvalitnější jsou padělky eur

U padělků eurobankovek je z 533 zadržených kusů evidováno 302 ve stupni 3, 171 ve stupni 2 a jen 60 ve stupních 4 a 5. Stupeň 1 se u eurobankovek nevyskytl. Padělky eurobankovek tedy patří k více nebezpečným, což vyplývá z mezinárodního významu této měny a zájmu mezinárodního organizovaného zločinu.

U padělků amerických dolarů je ze 183 zadržených kusů evidováno 177 ve stupni 3, 4 ve stupni 2 a po jednom ve stupních 1 a 4. Stupeň 5 se u dolarů nevyskytl.

Pro příjem zahraniční měny platí zejména obecná pravidla výměny pouze v bankovních a renomovaných mimobankovních směnárnách, nevyměňovat peníze zejména za podezřele výhodné kurzy na ulici, uzavřených společnostech a podobně.

Řiďte se hmatem

„Co se týče prvků, které padělatelé hůř zvládají, je to především hlavní tisková technika bankovek - tisk z hloubky,” upřesňuje Bartůšková. Na českých bankovkách jsou jím tištěny na lícní straně portréty, velká hodnotová čísla a nápisy. Hlubotisk je nahmatatelný, neboť jeho linky mají plastický charakter. Výška nánosu barvy způsobuje také jeho sytost a vzhledovou hloubku, na rozdíl od komerčních technik a kancelářských reprodukčních technik, které jsou ploché, barva je jakoby zapadlá do papíru. Hlubotiskem jsou tištěny pouze velmi nebezpečné padělky amerických dolarů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám