Hlavní obsah

ČNB: českému bankovnictví nehrozí krize jako v USA

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Český finanční systém je stále izolován od globálních problémů, tvrdí ve svém prohlášení Česká národní banka (ČNB). Podle ní tuzemskému bankovnímu sektoru na základně dostupných informací a analýz nehrozí obdobná krize jako ve Spojených státech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

"Stále platí, že domácí finanční instituce nepatří do těch globálních finančních skupin, které byly krizí postiženy nejvíce,“ vysvětlila ČNB. Podle ní jsou tuzemské banky výrazně orientovány na tradiční obchodní model na dosud nenasyceném českém trhu. Proto jsou jejich vazby na riziková aktiva a problémové globální banky naprosto minimální.

"Ke stabilitě domácího bankovního sektoru přispívá i přetrvávající bilanční likvidita bank a minimální závislost na finančních zdrojích ze zahraničních trhů,“ dodala centrální banka.

Navíc české banky disponují dostatečným kapitálem pro krytí podstupovaných rizik v podobě poskytování půjček a hypoték a podíl nesplácených úvěrů na celkovém portfoliu úvěrů se v Česku momentálně pohybuje na relativně nízkých hodnotách.

Reklama

Výběr článků

Načítám