Hlavní obsah

ČNB: české ekonomice se letos bude dařit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Českému hospodářství by se v roce 2005 mělo dařit. Zlepšení by měli pocítit lidé i podniky. Uvedla to ve středu Česká národní banka (ČNB) ve Zprávě o finanční stabilitě. Nebezpečím pro ekonomiku jsou případné vysoké ceny ropy a také vysoké schodky veřejných financí.

Foto: Jiří Smutný

Jedna z voskových fantazií Miroslavy Kalužíkové

Článek

"Naplnila se očekávání ČNB ohledně vývoje jednotlivých složek HDP. K růstu přispívaly fixní investice a především vývoz, jehož meziroční dynamika v roce 2004 dosáhla téměř svého historického maxima," uvedla ČNB ve zprávě. ČR za to může poděkovat oživení ekonomiky v evropských zemích, především v Německu.

Podle centrální banky by právě oživování ekonomiky ve světě a okolních zemích mělo být pro Česko příznivé a země by letos mohla dosáhnout svého potenciálu. Pokud bude růst provázet i velká poptávka, nevyhne se země zvyšování cen. ČNB ve své poslední předpovědi vývoje tvrdí, že ceny porostou o 2,1 až 3,5 procenta, v roce 2006 se rychlost ještě zvýší.

Potřeba reforem

Centrální bankéři opět kritizovali vládu, že neprovádí potřebné reformy zadlužených veřejných financí. Přestože politici diskutují o klíčových reformách zdravotnictví i důchodů, shodu zatím nenašli.

"Na stole žádné konkrétní reformy neleží," zdůraznil na semináři ČNB vedoucí referátu finanční stability Aleš Čapek. To, že v ČR zatím žádné reformy nezačaly, kritizovala v úterý i Evropská komise. [celá zpráva]

Lidé dluží bankám 300 miliard

Ekonomiku v loňském roce táhly hlavně investice, zatímco v předcházejících obdobích to byla spotřeba domácností. To ale neznamená, že by domácnosti přestaly utrácet. Domácnosti se stále více zadlužují, především proto, aby si pořídily vlastní bydlení. Půjčky na bydlení tvoří tři čtvrtiny všech dluhů. Zatím je lidé splácejí bez větších problémů.

Lidé si také stále více půjčují na koupi televize, pračky nebo jiného vybavení domácnosti a od úvěru je neodradí ani často dvouciferné úroky. Zájem o drobné spotřebitelské úvěry však roste mnohem nižším tempem než dříve, loni bylo asi 12 procent.

Podle Aleše Čapka z ČNB je struktura zadlužování obyvatel zdravější než dříve, kdy si lidé hodně půjčovali na spotřebu, zatímco dnes je to především na bydlení. "Půjčka na vlastní bydlení je blízká investici do lidského kapitálu," podotkl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám