Hlavní obsah

ČNB bude moci kupovat státní dluhopisy s delší splatností, schválili poslanci

Novinky, bož, ren

Poslanecká sněmovna ve středu schválila novelu zákona o České národní bance (ČNB). Novela centrální bance umožňuje kupovat státní dluhopisy s delší splatností. Sněmovna navíc omezila pravomoc banky jen do konce roku 2021.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

Článek

Dosud banka mohla s cennými papíry se splatností do jednoho roku obchodovat jen na sekundárním trhu, například s pojišťovnami, penzijními společnostmi nebo dalšími investory, kteří jsou běžnými držiteli státních dluhopisů.

Nově banka bude moci kupovat dluhopisy i s delší splatností, a to i na primárním trhu – tedy přímo od státu, který je vydává.

Poslanci nicméně ve středu také schválili, že platnost této novely skončí v prosinci roku 2021. „Do té doby připraví vláda novelu novou,” sdělila na plénu ve Sněmovně ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

„Je velmi důležité, aby ČNB mohla využít toto protikrizové opatření a vstoupit na trh se státními dluhopisy. Už dnes může na sekundárním trhu kupovat dluhopisy se splatností jednoho roku. My ale chceme, aby měla možnost kupovat i střednědobé a dlouhodobé,” řekla o novele Schillerová již dříve.

Vláda se nevzdává. ČNB potřebuje možnost kupovat státní dluhopisy co nejdříve, říká Schillerová

Ekonomika

Novela navíc rozšiřuje možnosti banky ohledně nákupu drahých kovů. Obchodovat bude moci nejen se zlatem, ale i se všemi ostatními drahými kovy. „Velmi to pomůže, oživí to finanční trh,” zdůrazňovala před poslanci Schillerová.

Zrychlené řízení neprošlo

Vláda chtěla, aby poslanci nové pravomoci ČNB schválili už na konci března ve zrychleném řízení. Ti to však odmítli. Ministryně financí Schillerová, předseda vlády Andrej Babiš (ANO) a guvernér České národní banky Jiří Rusnok následně dokonce o novele hovořili v rámci konferenčního hovoru s předsedy sněmovních stran.

Nové pravomoci vyvolaly dohady o dopadu na drobné střadatele. „Celkový objem nákupů by určitě nebyl tak velký, aby ohrozil úspory obyvatel, jde o spíše technické opatření pro udržení funkčního trhu vládních dluhopisů,“ uvedl k tomu na dotaz Novinek hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok si loni vydělal přes čtyři miliony čistého

Ekonomika

„Celá řada zemí postupuje obdobně, nejde tak z pohledu finančních trhů o žádný nevídaný požadavek. To, že uvedené kroky centrálních bank mají své stinné stránky a mohou vést k případným rizikům později, je nepochybné, ale v tuto chvíli se hraje o akutní záchranu ekonomiky a snahu za každou cenu zklidnit paniku na finančních trzích,“ řekl ekonom.

V posledních dnech k obdobným krokům přistoupily kromě hlavních světových centrálních bank také například centrální banka Polska nebo Rumunska.

Reklama

Související články

Rusnok: Ekonomiku čeká razantní útlum

Je zřejmé, že nastane razantní útlum ekonomiky, řekl po dnešním mimořádném zasedání bankovní rady guvernér ČNB Jiří Rusnok. S pokračováním mimořádné situace...

Výběr článků

Načítám