Hlavní obsah

Čínský „Warren Buffett“ zmizel, obchodování s akciemi obřího fondu pozastavili

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na burze v Hongkongu pozastavili obchodování s jednou z největších soukromých investičních firem Fosun International. Její šéf a zakladatel, jedenáctý nejbohatší Číňan Kuo Kuang-čchang je od čtvrtka nezvěstný. Podle časopisu Forbes se spekuluje o jeho možném obvinění z korupce.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Čínský magnát a šéf firmy Fosun International Kuo Kuang-čchang

Článek

Spolupracovníci nejsou schopní šéfa firmy, které patří například francouzská cestovní společnost Club Med, kontaktovat od čtvrtečního poledne, píše BBC s odkazem na čínské zpravodajské servery. Telefon nezvedá jim ani novinářům.

Zprávy o jeho „záhadném zmizení“ od čtvrtka kolují po čínských sociálních sítích, některé zdroje uvádějí, že byl naposledy viděn na letišti v Šanghaji v přítomnosti policie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vlna boje proti korupci

Zatím není jasné, zda byl magnát zadržen kvůli vyšetřování pro korupci – ale v minulých případech podobná zmizení z očí veřejnosti předcházela oficiálnímu oznámení, píše americký ekonomický magazín Forbes.

Kuo by v takovém případě byl zdaleka nejvýše postavený byznysmen, kterého by zasáhla vlna boje proti korupci v Číně podporovaná vládnoucí komunistickou stranou.

Osmačtyřicetiletý miliardář označovaný za čínského „Warrena Buffetta“ zbohatl investicemi do realit a pojišťovnictví. Fosunu patří například i hotely na Manhattanu v New Yorku. Kuo je 11. nejbohatší člověk v Číně a jeho majetek Forbes odhaduje na 6,9 miliardy dolarů (170 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám