Hlavní obsah

Čínský vlastník slíbil v ostravské chemičce obří investici

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Investici za 100 miliónů euro (zhruba 2,5 miliardy korun) slíbil v ostravské chemičce BorsodChem MCHZ její vlastník, čínské konsorcium Wanhua Industrial Group. S investicí počítá memorandum o spolupráci mezi Moravskoslezským krajem, městem Ostravou a čínskou provincií Šan-tung, která je zřizovatelem konsorcia Wanhua Industrial Group.

Foto: Mapy.cz

Ostravská chemička BorsodChem MCHZ.

Článek

Miliardy mají směřovat do modernizace závodu, aby výroba byla podle nejvyšších technologických standardů a její produkce co nejméně zatěžovala životní prostředí v regionu.

Potvrdil to Vladimír Karkoška, viceprezident pro strategické projekty mezinárodní skupiny BorsodChem a jednatel společnosti BorsodChem MCHZ Ostrava. „Všechny nové investice budou respektovat nejvyšší technologické standardy výroby a maximální ochranu životního prostředí Ostravy a Moravskoslezského kraje,“ ujistil.

První investicí ve výši 800 miliónů korun je modernizace výrobny nitrobenzenu, která bude disponovat nejnovější kanadskou technologií. Nová výrobna nahradí tu stávající, která, jak Karkoška poukázal, bude trvale odstavena a ekologicky zlikvidována.

Chemička zaměstnává 375 lidí

„Celá akce je již nyní v procesu přípravy a uvedení nové výrobny nitrobenzenu do zkušebního provozu se předpokládá na podzim roku 2021,“ uvedla Miroslava Jeřábková, jež je v BorsodChem MCHZ Ostrava zodpovědná za personální oblast a komunikaci.

Dodala, že v souvislosti s touto investicí nepředpokládá výraznější dopad do zaměstnanosti. Chemička má nyní 375 zaměstnanců.

Podle náměstka moravskoslezského hejtmana Jaroslava Kanii nepůjdou čínské investice do prvovýroby. „Ale půjde o výrobu a technologie s přidanou hodnotou. Počítáme navíc s tím, že spolupráce s čínskými partnery se rozšíří i o investice v dalších industriálních parcích kraje, spolupracovat chceme také v oblasti školství a turistiky,“ prozradil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám