Hlavní obsah

Čínské firmy stále víc láká Evropa, Česko je ale na okraji zájmu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Evropská unie se těší čím dál většímu zájmu čínských investorů. Vnímají ji jako region s dobrým podnikatelským, technickým i právním zázemím, kvalitní pracovní silou a relativně stabilním prostředím. Vyplývá to ze studie provedené Hospodářskou komorou EU v Číně ve spolupráci se sítí poradenských společností KPMG.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Čínské jüany

Článek

„Čínské investice nejsou v Evropě rozloženy rovnoměrně, stejně jako nejsou zcela jednotné podmínky v jednotlivých státech. Většina investic se koncentruje v západních zemích Evropské unie, která je vnímána jako oblast s vyspělými technologiemi, kvalifikovanou pracovní silou a transparentním právním prostředím,“ uvedl Jan Linhart z KPMG Česká republika.

Česko je podle Linharta z tohoto pohledu zatím spíše okrajovou záležitostí, přestože i zde se lze stále častěji setkat s poptávkami po možných investicích.

Snaha rozšířit odbytiště

Pro většinu čínských firem je hlavní motivací investic v Evropské unii snaha získat podíl na tomto trhu a nabídnout zde své produkty a služby. Téměř polovina podniků chce naopak evropské zboží a služby nabízet v Číně. Třetina firem vidí jako výhodu zdejších investic atraktivní lidské zdroje a dobré zázemí pro výzkum a vývoj.

Přesto investice čínských firem v EU nejsou podle jejich vyjádření zcela bez komplikací. Celkem 78 procent investorů se při vstupu na její trhy potýkalo s byrokracií a vysokými vstupními náklady. Osmačtyřicet procent se pak setkalo s překážkami u regulátorů, především na lokální úrovni.

Investice do západní Evropy 

Podle neoficiálních dat nejvíc investic v EU v posledních deseti letech směřovalo do Francie, Velké Británie, Německa, Švédska a Nizozemska. V roce 2010 se velkému zájmu těšilo Lucembursko, kam čínské firmy investovaly 5,8 miliardy dolarů.

Podle počtu transakcí je nejčastějším cílem odvětví telekomunikací, průmyslu a obnovitelných zdrojů. Z hlediska hodnoty transakcí je pak na špici chemický a gumárenský průmysl, veřejné služby a automobilový sektor.

Investice čínských firem v zahraničí vzrostly za poslední dekádu více než osminásobně a v roce 2011 činily 65 miliard dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám