Hlavní obsah

Čínská ekonomika roste nejpomaleji za pět let

Tempo růstu čínské ekonomiky ve třetím čtvrtletí podle předpokladů mírně zpomalilo. Hrubý domácí produkt se meziročně zvýšil o 7,3 procenta, což představuje nejslabší nárůst za více než pět let. Druhá největší ekonomika světa se tak vrátila ke zpomalování, které ve druhém čtvrtletí přerušila stimulační opatření vlády.

Foto: Sheng Li, Reuters

Stavba výškových budov ve městě Šenjang, významném průmyslovém centru na severovýchodě Číny.

Článek

Údaje za třetí čtvrtletí jsou nicméně o něco příznivější, než očekávali analytici. Ti podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že tempo růstu zpomalí na 7,2 procenta ze 7,5 procenta ve druhém čtvrtletí.

"Myslím, že je to celkem slušné číslo. Lepší, než mnozí lidé očekávali," řekl k růstu čínské ekonomiky analytik Julian Evans-Pritchard ze společnosti Capital Economics.

Komunističtí lídři se snaží zemi přesměrovat k takovému růstu, který by tak jako dosud nepocházel hlavně z masivních státních investic a zahraničního obchodu, ale z domácí spotřeby. Letošní zpomalení růstu vedlo čínskou vládu k řadě stimulačních opatření, která měla zabránit politicky riskantní ztrátě pracovních míst. Zrychlení růstu ve druhém čtvrtletí se však nyní ukázalo jako dočasné.

S další podporou nebude Peking spěchat

Pomalejší růst může podle řady analytiků vyvolat odezvu v podobě dalších státních opatření na podporu ekonomiky. Někteří ekonomové se však domnívají, že Peking nebude s agresivnějšími kroky, jako je například snižování úrokových sazeb, příliš spěchat a podnikne je pouze v případě, že bude hrozit prudké zhoršení hospodářských podmínek.

"Domnívám se, že politiky údaje (o zpomalení růstu ekonomiky) příliš neznepokojí. Možná budou s číslem 7,3 procenta docela spokojeni," uvedl Evans-Pritchard. "Růst sice zpomalil, odráží to však vítaný odklon od nadměrných investic v některých sektorech ekonomiky a není to důvod k velkým obavám," dodal.

Růst Číny ovlivňuje celý svět

Oficiálním cílem vlády je dosáhnout v celém letošním roce hospodářského růstu 7,5 procenta. Peking dal nicméně najevo, že je připraven tolerovat slabší růst, pokud to nebude mít negativní dopady na trh práce.

Čína je v posledních letech hlavním motorem růstu světového hospodářství a stala se významným dovozcem komodit i spotřebního zboží. Slabší růst v Číně by tedy mohl mít negativní dopady na další ekonomiky, a to jak v Asii, tak ve zbytku světa.

Reklama

Související články

Zeman vezme Nečase do Číny jako podnikatele

Bývalý premiér Petr Nečas poletí s prezidentem Milošem Zemanem na návštěvu Číny. Nebude součástí národní delegace, ale zemi navštíví v rámci podnikatelské...

Výběr článků

Načítám