Hlavní obsah

Čínská ekonomika loni rostla nejpomaleji za 13 let, i tak poskočila o 7,8 procenta

Praha
Aktualizováno

Čínská ekonomika v loňském roce zaznamenala nejpomalejší růst od roku 1999, když vzrostla „jen“ o 7,8 procenta. V posledním loňském čtvrtletí se jí však podařilo zastavit zpomalování růstu, které trvalo sedm čtvrtletí, a hrubý domácí produkt se zvýšil o 7,9 procenta. Vyplývá to z údajů čínského statistického úřadu.

Foto: Aly Song/Files, Reuters

Čínská ekonomika zpomaluje v růstu.

Článek

Údaje jsou však o něco lepší, než předpokládali analytici. Ti v anketě agentury Reuters počítali ve čtvrtém čtvrtletí se zvýšením HDP o 7,8 procenta a za celý rok o 7,7 procenta. Ve třetím čtvrtletí čínská ekonomika vzrostla o 7,4 procenta.

Světová banka tento týden snížila odhad růstu čínské ekonomiky pro letošní rok na 8,4 procenta z předchozích 8,6 procenta.

Analytici očekávají, že se HDP letos zvýší nejméně o osm procent. Varují však, že oživení může ohrozit pokles obchodu, pokud se komunistické vládě nepodaří udržet růst investic.

V poměrně jiných růstových relacích se pohybují například evropské státy. Německá ekonomika v loňském roce vykázala podle předběžných údajů 0,7procentní růst. Ekonomika eurozóny i celé Evropské unie zaznamenala ve čtvrtém čtvrtletí růst v porovnání s třetím kvartálem ve výši 0,1 procenta.

Česká ekonomika podle údajů Českého statistického úřadu se v loňském třetím čtvrtletí propadla v porovnání s druhým kvartálem o 0,3 procenta, meziročně pak dokonce o 1,5 procenta. Česko tak nadále zůstává v recesi a ekonomika klesá už páté čtvrtletí po sobě.

Reklama

Výběr článků

Načítám