Hlavní obsah

Čínská CEFC v Evropě posílila kapitál o miliardy. Fungujeme normálně, ujišťuje firma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská společnost CEFC Group (Europe) Company k 1. březnu posílila kapitál o 13,5 miliardy Kč na 14,65 miliardy Kč. Stalo se tak formou příplatku k základnímu kapitálu. Společnost, která má ČR jako sídlo svých evropských aktivit, beze změn řídí své investiční portfolio v oblastech financí, letectví a cestovního ruchu, průmyslu a výrobě, nemovitostí či sportu, uvedla v pátek CEFC.

Foto: Aizhu Chen, Reuters

Logo CEFC na centrále v Šanghaji

Článek

„Mateřská společnost se sídlem v Hongkongu vyjádřila posílením kapitálu firmy důležitost, jakou evropským projektům přikládá. Zároveň tím posílila samostatnost CEFC Europe. Navýšení vlastního kapitálu firmy je signálem, že společnost je stabilním a kredibilním partnerem," uvedla v prohlášení firma.

Agentura Reuters začátkem března napsala, že vedení CEFC převzala státní agentura. CEFC to popřela.

Před týdnem se objevila informace, že předseda představenstva čínské skupiny CEFC (China Energy Company Limited) Jie Ťien-ming, který je poradcem prezidenta Miloše Zemana, je vyšetřován kvůli podezření z ekonomické kriminality. V pátek server South China Morning Post uvedl, že podle jejího zdroje vyšetřován není.

Skupina CEFC
Působí kromě energetiky především ve financích a průmyslu. Podle vlastních údajů je největší soukromou společností v Šanghaji a sedmou největší privátní firmou v Číně. V Česku koupila podíly například v aerolinkách Travel Service, v internetové cestovní agentuře Invia.cz, kapitálově vstoupila do J Finance Group, ovládá Pivovary Lobkowicz Group a je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie i stadionu v Edenu. Radiožurnál minulý týden upozornil, že stadion je spolu s některými dalšími budovami v zástavě za úvěry firmy.

Podle ruského serveru RBK šéfa čínské korporace Jie Ťien-minga osobně nařídil zatknout čínský prezident Si Ťin-pching. Případ je pro Rusko zajímavý, protože CEFC měla od komoditní společnosti Glencore a katarského státního investičního fondu za 9,1 miliardy dolarů (zhruba 186 miliard korun) koupit 14,16 procenta akcií ruské společnosti Rosněfť.

V pátek agentura Reuters také přinesla informaci, že čínský správce majetku Huarong Asset Management Co. Ltd., kterého kontroluje stát, koupil podíl 36,2 procenta v dceřiné společnosti firmy CEFC China Energy, která se má právě stát majitelem podílu v Rosněfti.

V Číně dochází opakovaně k situacím, kdy šéfové významných firem na nějaký čas zmizí a v některých případech pak čelí obvinění. Trestnímu stíhání nyní čelí bývalý šéf velké čínské pojišťovny Anbang Insurance Group, kterou převzal státní čínský regulátor.

Reklama

Výběr článků

Načítám