Hlavní obsah

Číně se propadl přebytek zahraničního obchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Růst čínského vývozu v listopadu výrazně zpomalil a přebytek bilance zahraničního obchodu tak meziročně prudce klesl o 35 procent na 14,5 miliardy dolarů (asi 275,4 miliardy korun). V říjnu činil 17 miliard dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Šanghaj

Článek

Zpráva celního úřadu je dalším potvrzením slabší poptávky ze zahraničí a zvyšuje pravděpodobnost, že Peking bude muset podniknout další kroky k podpoře ekonomického růstu.

Vývoz se v listopadu zvýšil o 13,8 procenta na 174,5 miliardy dolarů. Tempo růstu tak zpomalilo z říjnových 15,9 procenta a bylo nejnižší od února. Zpomalil i dovoz do země, který stoupl o 22,1 procenta na 159,9 miliardy dolarů po růstu o 28,7 procenta v předchozím měsíci.

Slabší poptávka z Evropy i USA

Ke zpomalení růstu vývozu přispívá hlavně slabší poptávka z Evropy a Spojených států. Přebytek obchodu se zeměmi Evropské unie se v listopadu snížil na 11,8 miliardy dolarů z 13 miliard v říjnu. Mírně klesl i přebytek obchodu s USA na 19,45 miliardy dolarů.

Peking se snaží podpořit domácí poptávku a omezit svoji závislost na stavebních investicích a vývozu, které jsou hlavním pohonem ekonomického růstu země. Současně se však ve vývozu zaměřuje na rozvíjející se ekonomiky, které by mohly vyrovnat snižující se poptávku z USA a Evropy, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám