Hlavní obsah

Číňané v krizi prosili o radu americkou centrální banku

Novinky, Tomáš Volf

Čínská centrální banka se při loňském prudkém propadu akcií obrátila s žádostí o radu na americkou centrální banku - Fed. Ptala se, jak bankovní ústav postupoval při více než dvacetiprocentním propadu akcií na Wall Street z „černého pondělí“ v roce 1987. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: © Jason Lee / Reuters, Reuters

Muž telefonuje před sídlem Čínské lidové banky (centrální banky Číny) v Pekingu.

Článek

„Velmi oceníme Vaši rychlou pomoc“ uvedla Čínská lidová banka (centrální banka Číny) v e-mailu, který adresovala vysoce postavenému úředníkovi Fedu. O radu si koncem loňského července napsal reprezentant čínské banky pro oblast USA.

Poukázal na aktuální propad čínských akcií o 8,5 procenta, největší jednodenní pokles od roku 2007.

„Náš guvernér by rád těžil z Vašich pozitivních zkušeností. Můžete nám co nejrychleji poslat, jaká opatření jste tehdy podnikli?“ napsal.

„Zkusíme Vám něco rychle sehnat,“ reagoval šéf finanční divize Fed Steven Kamin. O pět hodin později poslal shrnutí o 259 slovech a přiložil několik desítek dokumentů a odkazů.

Dopad na USA i Evropu

Všechny tyto dokumenty byly již dříve dostupné na webu Fed a není jasné, zda nějak ovlivnily konkrétní čínské kroky, píše Reuters. Fed den po „černém pondělí“ uklidňoval trhy hlavně příslibem pumpování hotovosti do ekonomiky a následně snížením úrokových sazeb.

Agentura získala e-maily na základě žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Ani Fed, ani čínská centrální banka nechtěly věc více komentovat.

Jak dodává agentura Reuters, experti Fedu následující dva dny po výměně e-mailů jednali na zvláštním zasedání právě na téma propadu akcií v Číně. Několik z nich varovalo, že zpomalení čínské ekonomiky pocítí i Spojené státy.

Výraznější propad zažily čínské burzy i začátkem letošního roku, kdy do červených čísel stáhly i akcie v Evropě. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

V Evropě vzniká největší burza

Spojením Deutsche Börse a provozovatele londýnské burzy London Stock Exchange (LSE), na němž se obě společnosti dohodly, vznikne největší provozovatel...

Výběr článků

Načítám