Hlavní obsah

Číňané kvůli koronaviru přestali kupovat auta. Prodeje klesly o 92 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína

Epidemie nového koronaviru téměř zastavila trh s auty v Číně. Prodej nových vozů se v první polovině února meziročně propadl o 92 procent. Vyplývá to podle agentury Bloomberg z údajů Čínského svazu osobních automobilů (CPCA).

Foto: Tingshu Wang, Reuters

Na ilustračním snímku řidič taxi dezinfikuje vůz v Pekingu.

Článek

Ještě horší to bylo v prvním únorovém týdnu, kdy se prodeje aut v celé Číně propadly dokonce o 96 procent a denně se v zemi s 1,4 miliardy obyvatel prodalo v průměru pouhých 811 vozů, uvádí Bloomberg.

„V prvních únorových týdnech bylo otevřeno velmi málo prodejen aut a navštěvovalo je velmi málo zákazníků,“ uvedl CPCA.

Ochromené čínské podniky nemají na výplaty

Ekonomika

Epidemie koronaviru prohlubuje útlum, se kterým se čínský automobilový sektor potýká již delší dobu. Vloni prodej aut v Číně druhým rokem za sebou klesl.

Poptávku podkopalo zpomalování růstu ekonomiky, ke kterému přispěl mimo jiné obchodní spor mezi Pekingem a Washingtonem. Dalším důvodem bylo, že Čína výrazně snížila dotace na nákup elektromobilů.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

V lednu se prodej osobních vozů v Číně podle dřívějších údajů svazu výrobců automobilů (CAAM) propadl o 20 procent na 1,61 milionu vozů. Zaznamenal tak nejprudší pokles za osm let.

Čína v roce 2009 vystřídala na postu největšího automobilového trhu světa Spojené státy. Je důležitým odbytištěm i pro českého výrobce Škoda Auto. Odbory minulý týden vyjádřily obavy, že koronavirus v Číně ohrozí podnikání firmy.

Reklama

Související témata:

Související články

Nových iPhonů je nedostatek. Kvůli koronaviru

Společnost Apple přiznala, že nezvládne naplnit výhled tržeb pro druhé finanční čtvrtletí, které si stanovila minulý měsíc. Hlavním důvodem je výpadek dodávek...

Výběr článků

Načítám