Hlavní obsah

Čína zakázala větším akcionářům půl roku obchodovat se svými podíly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínský akciový trh se propadá a země marně hledá řešení, jak to zastavit. Za tři týdny klesly akcie v zemi o třicet procent. Dalším velkým propadům, které jsou dány hlavně vlnou paniky, by mělo zabránit nejnovější opatření. Akcionáři, kteří vlastní ve firmách více než pětiprocentní podíl, s ním nejméně půl roku nesmí obchodovat - tedy akcie prodávat.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Propad akciového trhu na burze v Hongkongu

Článek

Kromě akcionářů se zákaz vztahuje také na členy představenstev a správních rad - ty nesmí podíly prodávat bez ohledu na to, kolik akcií firmy vlastní.

Komise pro regulaci cenných papírů varovala, že přísně zakročí vůči všem akcionářům, kteří toto pravidlo poruší, napsala ve středu agentura Reuters.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Propad na trzích následuje po velkém růstu za poslední půl rok. Drobní akcionáři si na nákupy půjčovali peníze, protože se chystalo zpřísnění pravidel pro tyto půjčky. Zisky, které akciové trhy od loňského podzimu nabraly, jsou nyní za tři týdny pryč.

Čína se již delší dobu snaží propad zastavit, žádné z opatření však zatím nepomohlo. Vláda mimo jiné pozastavila primární nabídky akcií, nakupuje akcie prostřednictvím státních fondů a poskytla úvěry makléřským firmám, aby je přiměla nakupovat akcie. Snížila také poplatky z obchodování. Úřady rovněž pozastavily obchodování s více než polovinou firem obchodovaných na dvou hlavních burzách v Číně.

Podle některých globálních investorů by mohl propad čínských akcií představovat pro světové hospodářství větší riziko než současná krize v eurozóně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám