Hlavní obsah

Čína srazila americké akcie, sama opět padá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akciové trhy ve Spojených státech zahájily nový měsíc výrazným poklesem o téměř tři procenta. Mohla za to nejnovější slabá statistika z Číny, která zvýšila obavy o zdraví druhé největší ekonomiky světa. Čínské akcie ve středu opět klesly. Zotavení z konce minulého týdne bylo jen krátkodeché.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Makléř sleduje vývoj akcií na čínské burze

Článek

Hlavní index šanghajské burzy ztratil 3,6 procenta, ale stále zůstává nad třemi tisíci body. Hongkongský Hang Seng propadl o 1,7 procent. Oslabila i australská burza, index S/ASX 200 ztratil 1,2 procenta, protože růst ekonomiky zaostal za očekáváním, a jihokorejská, protože vývoz v červenci propadl o 4,3 procenta, zatímco dovoz stoupl o 0,7 procenta

 Úterní pád amerických akcií

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Když čínský statistický úřad v úterý oznámil, že aktivita v čínském zpracovatelském sektoru v srpnu klesla nejprudším tempem za poslední tři roky, mělo to dopad na světové trhy.  Index aktivity klesl na 49,7 bodu z červencových 50, přitom padesát bodů tvoří hranici mezi růstem a poklesem aktivity

Index Dow Jones v závěru obchodování klesl o 2,84 procenta na 16 058,35 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 ztratil 2,96 procenta a index technologického trhu Nasdaq 2,94 procenta.

Údaje z Číny rovněž vedly rovněž k poklesu cen ropy, což zasáhlo akcie energetických podniků. Dílčí index S energetických společností oslabil o 3,7 procenta a akcie firmy Exxon Mobil ztratily 4,19 procenta.

Výrazně klesaly i finanční společnosti. Index finančních firem se snížil o 3,5 procenta a akcie Citigroup o 4,75 procenta, napsala agentura Reuters.

Slabé údaje navíc přišly rovněž ze zpracovatelského sektoru Spojených států. Tempo růstu jeho aktivity bylo v srpnu nejpomalejší za více než dva roky, sdělil v úterý Institut nákupních manažerů (ISM).

K nervozitě na akciovém trhu přispěla také šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová, která prohlásila, že světová ekonomika pravděpodobně poroste pomaleji, než se doposud očekávalo. Příčinou je podle ní pomalejší zotavování vyspělých ekonomik a zpomalování růstu rozvíjejících se tržních ekonomik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám