Hlavní obsah

Čína omezila nákupy produktů od amerických farmářů

Právo, rei, Novinky

Čínská vláda nařídila státním zemědělským podnikům Cofco a Sinograin pozastavit nákupy některého zboží od farmářů z USA. Podle zdrojů agentury Bloomberg to souvisí s novým sporem obou zemí ohledně Hongkongu. Bojkot se mimo jiné vztahuje na sóju nebo vepřové maso.

Foto: Aly Song, Reuters

Lidé beze spěchu přecházejí jindy frekventovanou ulici v čínském Wu-chanu.

Článek

Čína a USA přitom teprve v lednu po dlouhém vyjednávání a opakovaném zvyšování celních sazeb podepsaly první fázi dohody o podmínkách vzájemného obchodu. Čínský premiér Li Kche-čchiang naposledy minulý měsíc prohlásil, že Peking závazky dodrží.

Nynější pozastavení nákupů přichází po páteční kritice šéfa Bílého domu Donalda Trumpa na adresu Číny v souvislosti s novým bezpečnostním zákonem, který podle kritiků umožní Číně potlačit disent v Hong­kongu a utužit její moc. Trump oznámil, že USA kvůli tomu zruší zvláštní status pro Hong­kong.

Hongkong není dost autonomní na udržení zvláštních vztahů s USA, míní Pompeo

Svět

Pokud by k tomu došlo, mělo by to dalekosáhlé důsledky pro obyvatele i místní společnosti. Například americké sankce uvalené na Čínu se dosud nevztahují na dovoz z Hongkongu. Pokud by nastala změna, významně by to ovlivnilo hongkongské finanční centrum, které je současně velmi důležité pro komunistickou Čínu.

Čína by prý mohla mít koronavirovou vakcínu pro trh do konce roku

Koronavirus

Oba zmíněné státní podniky jsou podle Bloombergu klíčovými dovozci zemědělských produktů do Číny. Soukromé čínské společnosti zatím americké zboží nakupují dál bez omezení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám