Hlavní obsah

Čína drží Írán nad vodou, dováží odsud více ropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínský dovoz ropy z Íránu se v prosinci zvýšil v porovnání se stejným obdobím roku 2011 o 3,6 procenta na 2,52 miliónu tun. Čína je největším odběratelem íránské ropy a Teheránu tak výrazně pomáhá vypořádat se s dopadem mezinárodních sankcí, které na Írán kvůli jeho jadernému programu uvalily západní země.

Článek

Ještě výraznější nárůst dovozu ze strany Číny je možné zaregistrovat ve srovnání s listopadem. Proti němu se dovoz íránské ropy zvýšil dokonce o 39 procent. Objem nákupu za celý měsíc představuje asi 593 390 barelů ropy denně.

Za celý loňský rok Čína z Íránu dovezla 21,92 miliónu tun ropy, což je 438 448 barelů denně. Ve srovnání s předchozím rokem to znamená pokles asi o 21 procent. Na vině je citelně nižší dovoz v prvním čtvrtletí, kdy se obě země přely o některé smluvní podmínky.

Ke konci roku měl Írán potíže s přepravou ropy. Kvůli obchodním sankcím se mu těžko sjednávalo pojištění pro jeho ropné tankery.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám