Hlavní obsah

Čína chce ve střední Evropě investovat 190 miliard. Máme šanci, míní Nečas

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

České firmy mají jedinečnou příležitost si ukrojit podstatný díl z deseti miliard dolarů (188 miliard korun), které chce v následujících letech ve střední a východní Evropě investovat Čína. Po čtvrtečním jednání s čínským premiérem Wen Ťia-paem to řekl premiér Petr Nečas.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

Předsedové vlád se sešli v polské Varšavě, kde se od středy koná ekonomické fórum mezi ČLR a zeměmi střední a východní Evropy.

„Tím, že jsme zemí se silnou průmyslovou tradicí a také s tradicí inovativního podnikání, máme velkou šanci uspět. Bude to především záležitostí aktivity českých firem. Region střední, východní a jihovýchodní Evropy v sobě zahrnuje prakticky sto miliónů lidí, čili 100 miliónů potenciálních spotřebitelů, což je ekonomicky zajímavé,“ řekl Nečas.

Wen uvedl, že se Čína v rámci navýšení obchodních vztahů v regionu chystá investovat v oblasti infrastruktury, nových technologií a energie z obnovitelných zdrojů. Do roku 2015 chce, aby obchodní výměna se zeměmi střední a východní Evropy dosáhla 100 miliard dolarů (téměř 1,9 biliónu korun).

Čínský premiér měl na každého 20 minut

Čínský předseda vlády s sebou na návštěvu do Varšavy přivezl i tři stovky podnikatelů. Za Wenem přijelo 16 premiérů ze střední a východní Evropy, na každého z nich měl dvacet minut.

Nečas přiznal, že ačkoli za loňský rok vzájemná obchodní výměna dosáhla dvacet miliard dolarů, bylo to se záporným saldem pro ČR. „Snažil jsem se podpořit vzájemný obchod, ale i investice českých firem v Číně. Máme velmi kvalitní zastoupení, například Škoda Mladá Boleslav je v Číně velmi úspěšná. Máme tam i firmy, které investují v oblasti obráběcích strojů, trakčních motorů, finančních služeb a úvěrů pro domácnosti,“ dodal Nečas.

Čínského premiéra také ve čtvrtek čekala asi dvacítka demonstrantů požadující svobodu Tibetu či zastavení pronásledování lidí praktikujících Fa-lun-kung

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám