Hlavní obsah

Čína chce v Česku stavět dálnice a železnice

Čína má zájem o spolupráci s celou střední Evropou. Chce se podílet na stavbě silnic, železnic a přístavů. Při zahájení Čínského investičního fóra v Praze to řekl první čínský vicepremiér Čang Kao-li.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

První čínský vicepremiér Čang Kao-li hovoří k delegátům Čínského investičního fóra na Pražském hradě.

Článek

Podle premiéra Bohuslava Sobotky je rozvoj spolupráce s Čínou jednou z priorit české vlády. Právě fórum, jehož se účastní na pět set podnikatelů, šéfů firem a politiků, hledá způsob, jak přilákat čínské investice do Česka a zvýšit vývoz do této země. Základem má být přímé letecké spojení mezi Prahou a Šanghají. [celá zpráva]

Čínské firmy v současnosti staví ve velkém dálnice například v Africe. Pokoušely se o to také v sousedním Polsku, ale firma Covec po problémech o zakázku přišla. Měla to být přitom jakási propustka pro čínské firmy do Evropské unie. O zapojení čínských firem do stavby silnic mluvil již v roce 2011 exministr dopravy Vít Bárta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vztahy i na regionální úrovni

Ambicí současné české vlády je podle Sobotky vybudovat vztahy s Čínou na standardní evropské úrovni. Zdůraznil přitom spolupráci v oblastech zdravotnictví, turistiky, průmyslu, vědy a výzkumu, zemědělství nebo ochrany životního prostředí.

Důraz přitom nebude kladen jen na kontakty na vrcholné vládní úrovni, ale také na úrovni regionů. Obě země proto ve čtvrtek podepsaly memorandum o podpoře založení asociace, která má sloužit k posílení spolupráce na regionální úrovni mezi Čínou a 16 státy střední a východní Evropy. Jedním ze tří prezidentů této asociace bude hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (ČSSD).

Právě moravskoslezská ekonomická a technologická zóna je podle Sobotky projekt, kde se mají testovat opatření na zvýšení komfortu pro čínské investory. "S určitou nadsázkou lze označit tento projekt za českou verzi šanghajské zóny volného obchodu," poznamenal premiér. Podobně se prý testuje přístup českých firem na čínský trh.

Čínský vicepremiér Čang Kao-li uvedl, že vznik regionální asociace bude významným milníkem z hlediska dalšího rozvoje vzájemných vztahů. Zatímco Čína by podle něj mohla v evropském regionu budovat infrastrukturu, středoevropská technologie by mohla pomáhat při rozvoji západní Číny.

Poznamenal také, že když ho ve středu na pražském letišti vyzvedla zdejší čínská velvyslankyně, postěžovala si, že je v Česku málo čínských turistů. I proto prý přiletěl příslušný zástupce čínské vlády do Prahy, aby situaci analyzoval.

Setkání kritizují ochránci lidských práv

Setkání na Pražském hradě vyvolává i protesty. Česká odbočka Amnesty International kritizuje, že mezi tématy fóra chybí potlačování lidských práv v komunistické Číně.

Premiér Sobotka poznamenal, že obě země, tedy Česko a Čína, mají odlišné tradice, různá společenská zřízení a v některých oblastech i odlišné názory. I proto je podle něj důležitá vzájemná otevřená diskuse včetně té o lidských právech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám