Hlavní obsah

ČEZ přijde v Albánii do konce ledna o licenci

Tirana/Praha

Albánské úřady hodlají odebrat do konce ledna licenci energetické firmě CEZ Shpërndarje, kterou provozuje česká společnosti ČEZ. Oznámila to v Tiraně mluvčí albánského regulátora Entela Cipaová. ČEZ, který se s albánskými úřady dostal do sporu kvůli údajným dluhům a odprodeji své dceřiné firmy, vlastní v distribuční společnosti podíl 76 procent.

Foto: Petr Horník, Právo

Budova pražského ústředí společnosti ČEZ

Článek

Odebrání licence pravděpodobně povede k ukončení činnosti CEZ Shpërndarje. Zbývající podíl ve společnosti vlastní albánský stát. Mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová sdělila, že podle jejích informací by se o licenci pro CEZ Shpërndarje mělo rozhodovat 17. ledna.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš minulý týden v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že se dá očekávat, že albánské úřady licenci CEZ Shpërndarje v lednu odeberou. ČEZ se podle něj připravuje na arbitrážní spor s Albánií o náhradu škody za zmařenou investici.

Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009. Loni se ale dostala do problémů, když státní regulátor téměř dvojnásobně zvýšil tarify, které distribuční firma CEZ Shpërndarje platí státem vlastněné elektrárenské společnosti. Zároveň ale nepovolil distribuční firmě promítnout zdražení do cen pro odběratele.

V prosinci albánská vláda českou energetickou společnost obvinila, že jí dluží jednu miliardu dolarů (zhruba 19 miliard korun) na škodách, které v Albánii způsobila. ČEZ o tomto dluhu pochybuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám