Hlavní obsah

ČEZ nabízí k prodeji svou albánskou divizi

Praha

Energetická společnost ČEZ nabízí k prodeji svou albánskou distribuční divizi CEZ Shpërndarje. Případní uchazeči mohou svůj zájem projevit v lednu, uvedla mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. Albánská divize je pro ČEZ ztrátová a firma má dlouhodobé spory s albánskými úřady.

Foto: Petr Horník, Právo

Budova pražského ústředí společnosti ČEZ

Článek

Půlpánová sdělila, že Skupina ČEZ rozhodne o dalším postupu až poté, co se ozvou případní zájemci. Skupina také nadále vede jednání s albánskou stranou o vyřešení situace.

ČEZ v listopadu kvůli problémům v Albánii vznesl žádost o náhradu škody za zmařenou investici ze záruky, kterou české společnosti poskytla Světová banka. Záruku si ČEZ vyjednal před vstupem na albánský trh jako prostředek ochrany investic v nekonsolidovaném podnikatelském prostředí.

Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009, kdy získala 76 procent v tamní distribuční společnosti. Letos se ale dostala do problémů, když státní regulátor téměř dvojnásobně zvýšil tarify, které distribuční firma CEZ Shpërndarje platí státem vlastněné elektrárenské společnosti. Zároveň ale nepovolil distribuční firmě promítnout zdražení do cen pro odběratele.

CEZ Sphërndarje se také potýká se špatnou platební morálkou albánských odběratelů. V listopadu odpojila od sítě státní vodárny, aby je přinutila zaplatit dluhy za dodávky elektřiny, které činily 38 milionů eur (960 miliónů korun). Soud v Tiraně ale firmě nakázal, aby vodárny opět připojila. Albánské úřady poté zahájily s CEZ Shpërndarje řízení o odebrání licence, což by mohlo vést k ukončení její činnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám