Hlavní obsah

ČEZ hlásí pokles zisku, vydělal 35 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Energetické společnosti ČEZ, jejímž většinovým vlastníkem je stát, klesl loni zisk v porovnání s rokem 2012 o 12,3 procenta na 35,2 miliardy korun. Výnosy proti roku 2012 stouply o procento na 217,3 miliardy korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel ČEZ Daniel Beneš

Článek

Hlavní příčiny poklesu zisku vidí firma ve výrazném snížení velkoobchodních cen elektřiny kvůli podpoře obnovitelných zdrojů energie, stagnaci ekonomiky v Evropě a nejistotě ohledně regulatorních podmínek v energetice. V letošním roce skupina ČEZ očekává zisk zhruba 27,5 miliardy korun.

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) se loni meziročně snížil o 4,4 procenta na 82,1 miliardy korun, což bylo 1,1 miliardy nad očekáváním firmy. Pro letošní rok Skupina ČEZ předpokládá další pokles provozního zisku EBITDA na 70,5 miliardy korun. „Důležitým indikátorem dalšího vývoje energetického sektoru bude jednání na půdě Evropské unie o klimaticko-energetické politice Evropy do roku 2030,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Pokračovala modernizace

Podle Miroslava Frayera z Komerční banky byly zveřejněny hospodářské výsledky ČEZ vesměs v souladu s odhady a naplnily celoroční cíle. Zklamáním je však výhled čistého zisku a provozního zisku EBITDA na letošní rok.

Firma uvedla, že kvůli zhoršujícím se podmínkám podnikání v energetice stejně jako její konkurenti od roku 2010 vytvářela dočasné opravné položky nebo odepisovala aktiva. V jejím případě se to do konce loňska týkalo 2,7 procenta stálých aktiv.

ČEZ připomněl, že loni dále pracoval na zvyšování výkonu svých jaderných elektráren. „Pokračovala modernizace uhelných elektráren, která přináší významné snížení emisí i úsporu paliv,“ uvedla firma.

Reklama

Výběr článků

Načítám