Hlavní obsah

ČEZ bude s Američany zkoumat možnost stavby malého reaktoru v ČR

Právo, pro

Firma ČEZ a americká GE Hitachi Nuclear Energy (GEH) podepsaly memorandum o porozumění, jehož prostřednictvím se dohodly na zkoumání ekonomické a technické proveditelnosti potenciální výstavby malého jaderného reaktoru BWRX-300 v České republice.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Jako společnost zaměřená na vývoj nových energetických řešení a technologií se vývojem malých modulárních reaktorů (SMR) již zabýváme, především v naší dceřiné společnosti ÚJV Řež. SMR se může v budoucnosti stát významnou alternativou, kterou nelze ignorovat. Partnerství se společností GE Hitachi je pro nás proto logickým krokem,“ uvedl šéf ČEZ Daniel Beneš.

„Česká vláda považuje inovace za vrcholnou prioritu a malé modulární reaktory mohou být budoucností jaderné energetiky, respektive řešením pro be­zemisní a zároveň stabilní výrobu elektřiny a tepla. Jsem rád, že se ČEZ intenzivně zabývá výzkumem v tomto oboru,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Nižší výrobní náklady

Malý modulární reaktor BWRX-300 je vodou chlazený varný reaktor o výkonu 300 MW s pasivními bezpečnostními systémy a přirozenou cirkulací chladiva. Je založen na zjednodušené konstrukci 1500MW reaktoru ESBWR od firmy GEH, který má certifikaci amerického regulátora již od roku 2014.

Díky výraznému technickému zjednodušení GEH předpokládá, že ve srovnání s vodou chlazenými malými reaktory jiné konstrukce nebo s velkými jadernými reaktory bude BWRX-300 vyžadovat až o 60 procent nižší kapitálové náklady na vyrobenou megawatthodinu.

Loni na podzim ČEZ podepsal memorandum o porozumění s americkou společností NuScale, která se rovněž intenzivně zabývá vývojem malých modulárních reaktorů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám