Hlavní obsah

Čeští podnikatelé pracují i 70 hodin týdně, neodpočívají a nesportují

Novinky, bož

Pětina podnikatelů pracuje víc než 70 hodin týdně. Zcela běžné pro ně je pracovat kolem 50 hodin týdně. Víc než polovina českých podnikatelů má během roku volno kratší než tři týdny, čtvrtina dokonce kratší než dva týdny. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu poradenské společnosti Ernst & Young (EY).

Foto: David Ryneš, Novinky

Nejčastější zdravotní potíže českých podnikatelů

Článek

Průzkum ukázal, že podnikatelé spí v průměru sedm hodin denně. Třetina vstává před šestou hodinou ranní. Pouze čtvrtina vstává později než v sedm hodin ráno. Odpočinkem tráví obvykle (80 procent z nich) hodinu denně. Alespoň hodinu času na pohyb si každý den najde jen 26 procent podnikatelů.

„Čeští podnikatelé neumí odpočívat a práce je pro ně prioritou. Nedělá jim problém trávit v ní 12 hodin denně a někdy i víkendy, což má vliv na jejich špatné zdravotní návyky,“ uvedla Magdalena Souček, která vede společnost EY v Česku.

Zdravotní potíže nepřiznávají

Přesto se však 79 procent českých podnikatelů cítí zdravě. „Zdravotní obtíže nepociťují, nebo je alespoň nepřiznávají. Úspěšní čeští podnikatelé jsou totiž většinou neskuteční dříči,“ vysvětlila Souček.

Na první příčce mezi zdravotními problémy figuruje bolest zad. Nadváhu jako zdravotní problém uvedla až čtvrtina respondentů. Na zdravotní prohlídky k lékařům chodí většinou pouze v případech, kdy je začne trápit akutní problém.

Průzkumu poradenské společnosti Ernst & Young se v Česku účastnilo 429 podnikatelů z řad účastníků soutěže EY Podnikatel roku. Průzkum proběhl v srpnu 2016 a zaměřoval se na zdraví a životního styl českých podnikatelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám