Hlavní obsah

Český důchodový systém ohrožuje veřejné finance, varuje Evropská komise

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika i nadále vykazuje střední riziko, pokud jde o dlouhodobou udržitelnost veřejných financí. Jedním z rizik je český penzijní systém. Vyplynulo to z doporučení členským zemím, která ve středu zveřejnila Evropská komise (EK). Česku vyčítá především zastropování věku odchodu do důchodu a přemrštěnou valorizaci penzí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Výdaje na důchody podle odhadů do roku mezi lety 2016 až 2070 stoupnou z 8,2 na 10,9 procenta.

Článek

Výdaje na důchody podle odhadů do roku mezi lety 2016 až 2070 stoupnou z 8,2 na 10,9 procenta. Podle EK za tímto rapidním nárůstem stojí především zastropování věku odchodu do důchodu na 65 letech předchozí koaliční vládou ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

EK dále připomíná, že Sobotkova vláda prosadila štědřejší valorizaci, která je teď navázána na polovinu minimální mzdy, zatímco předtím to byla třetina minimální mzdy. „Dopad těchto změn se rovná dvěma procentním bodům HDP v roce 2070,” píše komise.

Komise rovněž varovala, že i další změny v penzích, o kterých mluví současná vláda, by měly negativní vliv na stabilitu veřejných financí. Jde především o diskutované zvýšení základní pevné složky důchodové dávky a zvýšení penze starším důchodcům.

Materiál Česku doporučuje podniknout kroky ke zvýšení dlouhodobé finanční stability penzijního systému, zejména umožněním větší konkurence založené na kvalitě.

Reklama

Výběr článků

Načítám