Hlavní obsah

Česku hrozí, že přijde o 40 miliard z EU na dopravu, varuje ministr

Česku hrozí, že přijde až o 40 miliard korun z prostředků EU, pokud se nepodaří znovu schválit dopravní projekty podle novely zákona o posuzování vlivu na životní prostředí (EIA), která bude účinná od 1. dubna. Na Žofínském fóru to uvedl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Dan Ťok

Článek

Podle Ťoka jde o projekty, které jsou většinou již postavené a i z velké části zaplacené a problémem je, že na ně Česko nebude moci čerpat finance z evropského operačního programu doprava.

Pokud se projekty povede schválit, zůstane podle ministra nedočerpáno na silniční stavby z operačního programu doprava pro roky 2007 až 2013 kolem deseti miliard korun. Důvodem je zejména chybějící příprava staveb. Prostředky je nutné vyčerpat v letošním roce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Jsme v paradoxní situaci, kdy máme dost peněz, ale máme málo projektů. To se týká více silnice a méně železnice," uvedl Ťok.

Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václava Matyáše novela zákona o EIA komplikuje investorskou přípravu staveb. Mimo jiné posiluje postavení dotčené veřejnosti v procesu schvalování staveb, které může znamenat šikanózní vstupy a soudní přezkumy.

Státní fond dopravní infrastruktury počítá v rozpočtu na letošní rok s výdaji v rekordní výši 94 miliard korun. V polovině letošního roku by mělo být schváleno financování projektů z evropského operačního programu doprava na roky 2014 až 2020.

Reklama

Související témata:

Související články

Ťokovi se rozpadá expertní tým k mýtu

Ministru dopravy Danu Ťokovi (za ANO) se rozpadá expertní tým k mýtu. Na působení ve skupině, která má připravit výběrové řízení na elektronické mýtné,...

Výběr článků

Načítám