Hlavní obsah

Česko znovu nesplní závazek vůči NATU, potvrdila Schillerová

Novinky, ČTK, bož
Aktualizováno

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) potvrdila, co mnozí tušili – Česko nebude dávat do roku 2024 na obranu dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP). Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) je však důležité, že trend výdajů ke dvěma procentům směřuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Na snímku (zleva) ministryně financí Alena Schillerová, premiér Andrej Babiš, ministr vnitra Lubomír Metnar, policejní prezident PP ČR Tomáš Tuhý, ředitel BIS Michal Koudelka

Článek

Experti v minulosti varovali, že v na nejbližší roky není reálné slib naplnit. V roce 2023 a 2024 by se rozpočet obrany pro dodržení závazku musel výrazně zvýšit až o asi 20 miliard korun ročně.

V příštím roce by mělo ministerstvo obrany hospodařit s rozpočtem 85,4 miliardy korun, což je oproti letošnímu roku výrazný nárůst.

Na letošní rok ministerstvo dostalo 75,5 miliardy korun, kvůli koronavirové krizi souhlasilo s navrácením 2,9 miliardy korun do státní kasy.

Na ostravském letišti začaly Dny NATO. Bez diváků jsou smutné

Domácí

Dát na obranu do roku 2024 dvě procenta procent HDP se Česko zavázalo opakovaně, slíbil to například premiér Andrej Babiš (ANO) nebo prezident Miloš Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám