Hlavní obsah

Česko vloni nestihlo vyčerpat z fondů EU 6,8 miliardy, čekalo se ještě víc

– Praha • Aktualizováno

Za loňský rok nevyčerpala Česká republika z fondů EU 6,8 miliardy korun. V pátek to uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Odhad v lednu byl, že Česko nestihne vyčerpat 10 miliard.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Článek

Odhad ministerstva pro místní rozvoj z poloviny loňského roku přitom počítal s nedočerpáním až 36 miliard korun. Právě resort Šlechtové je za čerpání eurodotací zodpovědný.

Za celé programové období 2007–2013, v jehož rámci bylo možné čerpat evropské dotace až do konce loňského roku, Česká republika nedosáhla na 26,4 miliardy korun. Celkově měla k dispozici zhruba 700 miliard korun.

Na finální výši nedočerpání však budou mít ještě vliv výsledky auditů ministerstva financí, které se budou konat ve druhé polovině letošního roku. Konečná částka nedočerpání bude známa až při uzavření operačních programů ze strany Evropské komise, které lze očekávat v horizontu několika let.

Od vstupu do EU v roce 2004 do konce roku 2015 získalo Česko z unijního rozpočtu celkem 990,4 miliardy korun. Do rozpočtu zaplatilo 429,2 miliardy. ČR tedy celkově získala o 561,2 miliardy více, než odvedla. Vyplývá to z údajů ministerstva financí.

Reklama

Výběr článků

Načítám