Hlavní obsah

Česko nemá churavějící ekonomiku, prohlásil Rusnok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika nemá fatálně churavějící ekonomiku, nechal se slyšet na předvolebním Fóru Zlatá koruna premiér Jiří Rusnok. Řada věcí se nicméně v posledních pěti letech podle něj nedaří a potenciál ekonomiky tak zdaleka není využit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Jiří Rusnok

Článek

Česko a okolní země patří podle Rusnoka mezi nejperspektivnější regiony EU.

„Měl jsem včera příležitost bavit se s premiéry čtyř okolních zemí a myslím, že jsme se na tom shodli, že visegrádská čtyřka a její blízké okolí pravděpodobně jsou relativně nejperspektivnějšími částmi Evropské unie na budoucí období, které by mělo přinést, a zdá se, že přináší, optimističtější vizi ekonomického růstu,“ uvedl.

Premiér dále řekl, že Česko by se mělo přihlásit k přijetí eura. S tím souhlasí stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek, který na fóru řekl, že ČSSD počítá se zavedením eura v letech 2019 až 2021.

K současné krizové situaci ve zdravotnictví Rusnok řekl, že navýšení plateb pro státní pojištěnce není řešením. „Podle mě je ve zdravotnictví jediné řešení, a to v absolutním ztransparentnění všech finančních toků. Pomoci by měla elektronizace systému nebo zavedení osobních účtů,“ uvedl.

Vláda již navrhla navýšení plateb do zdravotnictví za státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun za rok. Opatření zvyšuje od ledna platby státu za děti, důchodce nebo nezaměstnané o 64 korun na 787 korun.

„Současná finanční situace veřejného zdravotního pojištění je velmi neutěšená,“ uvedl Rusnok při projednávání v Senátu minulý týden. Pokud by Senát zákonné opatření neschválil, reálně by podle něho hrozilo až omezení dostupnosti zdravotní péče.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám