Hlavní obsah

Česko je stále v recesi

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Česká ekonomika se stále nachází v recesi. Hrubý domácí produkt (HDP) ve třetím čtvrtletí podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) ve srovnání s předchozím čtvrtletím klesl o 0,3 procenta. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se jednalo o 1,5procentní pokles.

Foto: Profimedia.cz

Česko zůstává v recesi.

Článek

Jak připomněl analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin, tuzemská ekonomika klesá již páté čtvrtletí v řadě.

„Prohlubování poklesu je relativně rychlé a pokračuje se šokující pravidelností,“ sdělila analytička ČSÚ Drahomíra Dubská s tím, že zdroje vytvářené v ekonomice se opět snížily, protože o jejich spotřebu není zájem.

Za poklesem stojí podle údajů ČSÚ slábnoucí poptávka, stejně jako spotřební výdaje domácností. Problémem jsou i přiškrcené investice do staveb, strojního vybavení a dopravních prostředků.

Lidé málo nakupují

„Největší ranou pro ekonomiku je extrémně slabá spotřebitelská poptávka. Lidé šetří a jejich chuť nakupovat je takřka nulová,“ informoval analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit s tím, že maloobchodní tržby ve třetím čtvrtletí zůstaly v záporu.

Lidé šetří i na tak zdánlivě nutných výdajích, jako je jídlo. To podle Kozuba jasně ukazuje, že lidé svou spotřebou ekonomiku nepodpoří. Úspory a šetření jdou ruku v ruce s rostoucími cenami a klesajícími reálnými mzdami.

Propad již více čtvrtletí po sobě zažívají podle evropského statistického úřadu Eurostat i další země, jako Španělsko, Itálie, Kypr nebo Portugalsko. Naopak pobaltské státy a sever Evropy spolu s Polskem rostly mezičtvrtletně v posledních čtyřech čtvrtletích v průměru od 0,6 po 1,2 procenta. To je příklad i Slovenska, kde se jednalo o 0,6procentní růst.

Zahraniční obchod už to nespasí

„Podle předběžných údajů se potvrzuje, že přebytky v zahraničním obchodě už nejsou schopny kompenzovat pokles domácí poptávky,“ sdělil analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Jak uvedl Jiří Moser ze společnosti PwC, ČR je malá otevřená ekonomika silně závislá na kondici svých obchodních partnerů v eurozóně. „Jak ukázala nedávná analýza PwC, právě dopady recese z eurozóny a globální ekonomiky představují největší riziko pro české hospodářství,“ doplnil Moser, podle něhož je naopak silnou stránkou české ekonomiky zdravý bankovní sektor a dobrý manévrovací prostor, který poskytuje vlastní měna.

Za recesi se považuje stav, pokud HDP v mezikvartálním srovnání klesne dvě čtvrtletí po sobě.

Reklama

Výběr článků

Načítám