Hlavní obsah

Česko a Německo mají nejnižší nezaměstnanost v EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko se dělí s Německem o první příčku v žebříčku členů Evropské unie s nejnižší nezaměstnaností. Loni v prosinci v obou zemích dosahovala 4,5 procenta. V eurozóně nezaměstnanost v prosinci klesla na 10,4 procenta z listopadových 10,5 procenta, informoval v úterý Eurostat.

Foto: David Ryneš, Novinky

Země s nejnižší nezaměstnaností v EU

Článek

V celé Evropské unii zůstala míra nezaměstnanosti beze změny na devíti procentech.

„Míra nezaměstnanosti v prosinci 2015 byla nejnižší od listopadu 2008. Dlouhodobě patříme k členským státům, které mají nízkou míru nezaměstnanosti. Naopak nejhorší podmínky na trhu práce jsou podle Eurostatu v Řecku a Španělsku,“ řekla předsedkyně Českého statistického úřadu (ČSÚ) Iva Ritschelová.

V Řecku dosahuje nezaměstnanost 24,5 procenta, ve Španělsku 20,8 procenta. Španělsko ale patří mezi země, kterým se nezaměstnanost podařilo nejvíce snížit - loni byla 23,6 procenta. Třetí nejvyšší nezaměstnanost v EU má Chorvatsko - 16,5 procenta.

Na Slovensku nezaměstnanost za rok klesla z 12,4 procenta na 10,6 procenta.

Eurostat používá údaje ČSÚ, které se liší od čísel Úřadu práce ČR. Podle těch míra nezaměstnanosti v České republice v prosinci stoupla na 6,2 procenta z listopadových 5,9 procenta. Český statistický úřad vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

V celé Evropské unii bylo podle Eurostatu v prosinci bez práce 21,944 miliónu lidí. Ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku jejich počet klesl o více než dva milióny. V samotné eurozóně se počet nezaměstnaných meziročně snížil o zhruba 1,5 miliónu na 16,750 miliónu.

Meziročně nezaměstnanost klesla ve 23 zemích EU, ve čtyřech stoupla (Finsko, Rakousko, Lotyško, Rumunsko) a a v jedné (Estonsko) se nezměnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám