Hlavní obsah

České nebe má rekord, v červenci po něm přeletělo přes 90 tisíc letadel

Novinky, bož

V červenci se po české obloze pohybovalo nejvíce letadel v historii. Vyplývá to z pondělní tiskové zprávy Řízení letového provozu ČR (ŘLP ČR). Dispečeři navíc zaznamenali i nejvyšší počet letových pohybů za jeden den v českém vzdušném prostoru – 3168. Největšími zákazníky ŘLP ČR byly německá Lufthansa, dubajský dopravce Emirates a Turkish Airlines.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Celkový počet pohybů nad Českem v červenci 2017 poprvé v historii překonal hranici devadesáti tisíc, když po našem nebi přeletělo 90 005 letadel.

Článek

Celkový počet pohybů nad Českem v červenci poprvé v historii překonal hranici devadesáti tisíc, když po nebi přeletělo 90 005 letadel. Jedná se o meziroční nárůst o 2,75 procenta.

Nejvyšší počet letových pohybů za jeden den zaznamenalo oblastní středisko řízení letového provozu Praha, když 16. července v českém vzdušném prostoru odbavilo 3168 letů. Při předpokládané průměrné kapacitě jednoho letounu 150 osob v českém vzdušném prostoru ten den cestovalo více než 475 tisíc pasažérů.

Od začátku roku do konce července poskytlo oblastní středisko řízení letového provozu Praha své služby téměř 490 tisícům letů, což představuje meziroční nárůst provozu o 2,5 procenta.

Důvodem trvale rostoucího zájmu leteckých dopravců o český vzdušný prostor a služby podniku je především vysoká úroveň bezpečnosti a kapacity, uvedli dispečeři. Minimální úroveň zpoždění se pak podle nich projevuje při plánování leteckých dopravců především v době vrcholící letní sezóny.

Reklama

Výběr článků

Načítám