Hlavní obsah

České firmy jsou ochotné okamžitě zaměstnat pět tisíc uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České podniky, které nyní trápí nedostatek zejména technických profesí, jsou ochotné okamžitě zaměstnat pět tisíc uprchlíků ze zemí, jako je Sýrie. Plyne to z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Firmy preferují zahraniční pracovníky, kteří mají technické vzdělání, umí anglicky a jsou ochotni se rekvalifikovat. Překážkou může být jazyková bariéra a velmi zdlouhavý proces získání pracovního povolení.

Evropská komise bude po Česku chtít, aby přijalo další skoro tři tisíce uprchlíků. Země visegrádské skupiny v pátek důrazně odmítly chystaný návrh komise na přerozdělení dalších 120 tisíc uprchlíků v rámci EU. Policie v Česku za posledního čtvrt roku zajistila zhruba 2 500 běženců.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Očekáváme, že uplatnění u nás by mohli najít i některé vysokoškolské profese, například lékaři nebo inženýři
Karel Havlíček

Odhady aktuálně hovoří o 100 až 200 tisících chybějících pracovnících v ČR. Z ankety Svazu průmyslu a dopravy mezi několika desítkami velkých průmyslových podniků vyplynulo, že by okamžitě přijaly nejméně pět tisíc pracovníků na místa v nedostatkových profesích.

Chybějí hlavně technické profese

"Předpokládáme, že poptávka po uprchlících může být mnohonásobně vyšší," řekl mluvčí svazu Milan Mostýn.

"Dlouhodobě chybějí některé technické profese a firmy nemají problém zaměstnat kohokoliv, kdo prokáže fortel, navíc se zaměstnáváním cizinců má většina zkušenosti," doplnil prezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. Pracovníci z řad migrantů jsou podle něj obvykle velmi spolehliví, protože nechtějí přijít o práci.

"Očekáváme, že svoje uplatnění u nás by mohli najít i některé vysokoškolské profese, například lékaři nebo techničtí inženýři," dodal.

Například firma Linet by přijala podle jejího majitele Zbyňka Frolíka stovku pracovníků v oboru svářeč, operátor montáže a dalších. Zahraniční pracovníci, zejména elektro a strojní inženýři, by podle něj byli vhodní pro aktivity českých firem v arabských státech.

K vytvoření fondu, z něhož by se financovalo technické vzdělávání pro mladé azylanty, vyzval ve středu prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. [celá zpráva]

Kurzy češtiny

Ředitel personálně-poradenské společnosti Hays CR Ladislav Kučera upozornil ale na to, že bez změny legislativy bude zaměstnávání migrantů problematické. Proces získání pracovního povolení je v Česku časově a administrativně náročný.

Svaz průmyslu a dopravy ČR bude projednávat s ministryní práce a sociálních věcí možnost vytvoření rekvalifikační agentury pro uprchlíky. Součástí by byly kurzy českého jazyka.

Anketa

Máte mezi kolegy v práci cizince?
ano
36,3 %
ne
63,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2903 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám