Hlavní obsah

Než dávat peníze na ploty, tak raději na vzdělání azylantů, navrhuje Dlouhý

Novinky, Tomáš Volf

Prezident Hospodářské komory ČR (HK) Vladimír Dlouhý navrhne vznik fondu na pomoc azylantům, pokud by příliv do Česka zesílil. Přispívaly by do něj firmy a stát, financoval by například vzdělání a rekvalifikace pro profese, v nichž chybějí pracovníci. Peníze by byly určené jen těm migrantům, kteří v Česku získají azyl.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý vystoupil 9. září v Praze na tiskové konferenci k tématům souvisejícím s migrační krizí.

Článek

„Než dávat peníze na ploty a ochranu hranic, myslím, že je lepší je dát na něco užitečnějšího,“ řekl Dlouhý.

Z fondu by se mohla platit rekvalifikace pro dospělé azylanty. „Zdá se, že bude nedostatek řidičů kamiónů a autobusů MHD. Zatím to jsou asi čtyři tisíce, ale v budoucnu by podle odhadů mohlo jít až o desítky tisíc,“ uvedl Dlouhý.

V Česku převládá strach

Firmy v Česku zaměstnávají 261 tisíc cizinců, z toho 65 tisíc ze zemí mimo Unii. Dalších 84 tisíc zde podniká a zaměstnává další lidi. „Je proto pro nás několik stovek - hovoří se o 1500 až 3000 uprchlíků - opravdu tak zničující?“ ptá se Dlouhý.

Migranti v Evropě v posledních letech podle statistik přispívají na daních a pojištění víc, než dostávají na sociálních dávkách.  Studie z USA ukazuje, že rychlejší růst produktivity práce v zemi je tažený právě migrantskou vlnou.

V Česku by se mělo podle šéfa HK přestat volat po uzavírání hranic a povolávání armády, protože otevřené hranice jsou pro ekonomiku důležité.

„Nejsem pro bezbřehé otevírání se uprchlíkům, ale zdá se mi, že nyní v Česku vítězí mix populismu, strachu a zloby,“ uzavřel Dlouhý.

Reklama

Výběr článků

Načítám