Hlavní obsah

České ekonomice se v prvním čtvrtletí dařilo. Rostly mzdy, ale i ceny

Novinky, bož

Česká ekonomika v prvním čtvrtletí akcelerovala. Rostly mzdy, ale i ceny. Vývoz dosáhl nejlepšího čtvrtletního výsledku v historii. Ve středu to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Růst českého hrubého domácího produktu HDP v prvním čtvrtletí zrychlil mimo jiné díky růstu spotřeby a výsledkům zahraničního obchodu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Vedle služeb k růstu nejvíce přispěl zpracovatelský průmysl.

Článek

„Z pohledu odvětví k ekonomické prosperitě nejvíc přispěly služby těsně následované zpracovatelským průmyslem. Dařilo se zejména informačním a komunikačním činnostem, službám v oblasti nemovitostí a výrobě motorových vozidel,“ uvedla předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

V evropském srovnání se Česko s meziročním růstem HDP 2,9 procenta umístilo nad unijním průměrem, který se rovnal 2,1 procenta. Mezičtvrtletní růst tuzemské ekonomiky byl jeden z nejrychlejších mezi členskými státy EU.

Tahounem vývozu zůstala motorová vozidla. Jejich podíl na exportu dosáhl mimořádných 29,5 procenta
Karolína Súkupová, analytička ČSÚ

Český vývoz dosáhl v prvním čtvrtletí 898 miliard korun. To bylo nejvíc v rámci čtvrtletních hodnot v historii samostatného Česka.

„Tahounem vývozu zůstala motorová vozidla. Jejich podíl na exportu dosáhl mimořádných 29,5 procenta,“ připomněla analytička ČSÚ Karolína Súkupová. Hodnota celkového dovozu se zvýšila na 836 miliard korun. Byl zde patrný vliv růstu cen ropy a zemního plynu.

Rostly ceny, mzdy i zaměstnanost

První čtvrtletí tohoto roku přineslo zdražování. Projevilo se zejména u potravin, ale i u nemovitostí. „Růst realizovaných cen starších bytů meziročně zrychlil na 15,2 procenta v Praze, v ostatních regionech činil 17,4 procenta. Podepsal se na tom nesoulad mezi nabídkou a poptávkou a také snaha pořídit si bydlení ještě před začátkem platnosti omezení poskytování hypotečních úvěrů,“ podotkl analytik ČSÚ Jiří Kamenický.

Práci měl rekordně vysoký počet lidí – 5,33 miliónu. Zaměstnanost tak byla o 1,5 procenta vyšší než ve stejném období loňského roku a o 0,6 procenta vyšší než v předchozím čtvrtletí.

Dále klesala nezaměstnanost, a to i v případě osob se základním vzděláním. Dobrá finanční situace podniků a sílící obtíže při hledání nových pracovníků vedly k dalšímu zvyšování mezd.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám