Hlavní obsah

České dráhy nakoupí pro jižní Moravu sedm RegioPanterů za skoro miliardu

– Brno • Aktualizováno

Za 943 miliónů korun nakoupí na základě uzavřené smlouvy České dráhy (ČD) od společnosti Škoda Vagonka sedm souprav RegioPanter. Začnou jezdit v Jihomoravském kraji nejpozději od poloviny roku 2015. Uvedla to mluvčí ČD pro Moravu Kateřina Šubová.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Vlaková souprava RegioPanter

Článek

RegioPantery by měly nahradit staré pantografy na trati z Brna do Letovic. „Nové elektrické nízkopodlažní jednotky výrazně zkvalitní cestování na této důležité a velmi vytížené lince, kde z poloviny nahradí čtyřicet let staré soupravy,“ uvedl ředitel odboru regionální dopravy ČD Ivo Toman.

ČD na této lince, která vede i přes okresní Blansko, od loňského prosince zavedly ve špičce interval 15 minut.

Pantery už po republice jezdí

Pět jednotek bude třívozových a dvě dvouvozové, jedná se o řady 640 a 650, které mohou jezdit na obou proudových systémech, které se používají na území České republiky. Od loňského roku jezdí jednotky RegioPanter například v severních Čechách, na Královéhradecku a Pardubicku, v Olomouckém a Jihočeském kraji.

„Nová vozidla budou na rozdíl od současných provozovaných bezbariérová, budou mít dostatek místa pro kočárky i kola a mají také audiovizuální informační systém. Ve vozech je klimatizace. První vozidla už by měla začít jezdit příští rok v létě,“ uvedl Toman.

Jednotky mohou jezdit rychlostí až 160 kilometrů za hodinu. Ve dvouvozové variantě je 145 míst k sezení, v třívozové 237. „RegioPanter je také velmi bezpečné vozidlo, které jako jedno z prvních svého typu splňuje přísné ,crashové‘ normy,“ doplnil Toman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám