Hlavní obsah

Česká spořitelna rozjíždí nový byznys, chce prodávat elektřinu a plyn

Novinky, Tomáš Volf

Největší tuzemská banka testuje prodej energií na pobočkách. Nápad se příliš nelíbí ČNB. Zákon o bankách poskytování nebankovních služeb neumožňuje, jde jej ale velmi snadno obejít.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Spořitelna by jako první z bank v Česku ráda rozšířila svůj byznys i o prodej energií. Od léta testuje prodej plynu a elektřiny například na pobočkách v Kolíně, Poděbradech nebo Kutné Hoře.

Ačkoli se v posledních letech o zákazníky s velkými dodavateli energií přetahuje celá řada alternativních dodavatelů, ať už formou kontroverzního podomního prodeje, nebo elektronických aukcí, má podle odborníků Česká spořitelna velkou šanci uspět.

„Banka má velkou pobočkovou síť i klientskou základnu. Může se opřít o značku, takže nepotřebuje tolik utrácet za marketing jako nový nezávislý obchodník,“ řekl expert na energetiku Jiří Gavor z poradenské firmy ENA.

Oddělené prostory

„Aktuálně je situace taková, že běží pilotní provoz. Vybraní klienti v jeho rámci odebírají od července elektřinu a plyn od naší dceřiné společnosti Erste Energy Services,“ řekla Novinkám mluvčí České spořitelny Klára Pačesová. Nechtěla upřesnit, kde všude službu aktuálně nabízí, ani zda ji banka poskytuje přímo na přepážkách, nebo odděleně. To je přitom podle ČNB významné.

„Současné znění zákona o bankách bankám poskytování nebankovních služeb neumožňuje. Soustavné poskytování služeb bankou v rozporu s bankovní licencí je deliktem a ČNB za něj může uložit pokutu,“ řekla Novinkám mluvčí ČNB Kateřina Bartůšková. Toto omezení ale ČS snadno obejde právě díky tomu, že služby nabízí její stoprocentní dcera ČS Erste Energy Services, založená v roce 2012.

„Již dnes je možné poskytovat nefinanční služby v rámci skupiny,“ potvrzuje mluvčí ČNB.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

„Jinou otázkou jsou ovšem případy, kdy by měla s bankou propojená osoba využívat prostory banky při nabídce nefinančních služeb. To samo o sobě právní předpisy nevylučují, banka však musí posoudit související rizika, mj. reputační, a nesmí v důsledku nových aktivit ve skupině omezit plnění regulatorních požadavků, včetně kvalifikace zaměstnanců poskytujících bankovní služby,“ dodala Bartůšková.

V rámci bankovní pobočky může být podle ní část prostor pronajata jiné osobě, která bude nabízet nefinanční služby.

V praxi ovšem bude někdo jen obtížně kontrolovat, zda například úřednice na přepážce při výplatě důchodu nabídku energií zmíní a klienta pošle k jinému okénku.

Půjčují na solární elektrárny

Velkou výhodu má Česká spořitelna podle Jiřího Gavora také v tom, že bude elektřinu kupovat od výrobců, jejichž projekty sama financuje.

Erste Energy Services se na svém webu označuje za „lídra trhu v oblasti financování obnovitelných zdrojů”. Půjčuje na solární, větrné a vodní elektrárny i bioplynové stanice.

Česká spořitelna nepříjemně překvapila své klienty, když v půlce srpna zdražila některé základní služby, a to i více než na dvojnásobek. Například za elektronickou platbu si účtuje místo dvou korun pět. Bance přitom meziročně klesl počet klientů. [celá zpráva]

Matka České spořitelny, rakouská Erste Group, se kvůli problémům v Maďarsku a Rumunsku propadla v prvním pololetí do výrazné ztráty 929,7 miliónu eur (zhruba 25,6 miliardy korun). Hospodaření alespoň částečně zachraňuje právě Česká spořitelna, která letos v pololetí vydělala 7,8 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Česká spořitelna testuje videobankéře

Největší tuzemská banka Česká spořitelna poprvé otestuje videokiosek, který dokáže u jednoduchých operací nahradit bankéře na přepážce. Lidé tak budou moci...

Výběr článků

Načítám