Hlavní obsah

Matka České spořitelny spadla do hluboké ztráty

• Aktualizováno

Rakouská bankovní skupina Erste Group Bank, která ovládá Českou spořitelnu, spadla v prvním pololetí do čisté ztráty 929,7 miliónu eur (zhruba 25,6 miliardy Kč). Loni v pololetí měla přitom banka čistý zisk 301,2 miliónu eur (8,3 miliardy Kč). Do ztráty se banka dostala kvůli Maďarsku a Rumunsku, kde musela výrazně navýšit své rezervy.

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Maďarská vláda totiž na bankovní ústavy přenese část ztrát, jež utrpěli lidé, kteří si před lety vzali nízko úročené hypotéky v eurech. Jim se po prudkém propadu forintu neúnosně zvýšily měsíční splátky hypoték a mnozí se ocitli ve velkých finančních problémech.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V Rumunsku zase Erste odepsala nehmotný majetek a musela zvýšit opravné položky na nesplácené úvěry.

Provozní zisk banky činil za pololetí 798 miliónů eur. "Výsledek za první pololetí zčásti odráží opatření, která jsme oznámili 3. července tohoto roku," uvedl předseda představenstva banky Andreas Treichl.

Erste je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Ve výhledu na celý letošní rok banka zopakovala, že očekává čistou ztrátu až 1,6 miliardy eur.

Dceřiná Česká spořitelna, největší tuzemská banka podle počtu klientů, ve čtvrtek oznámila, že v prvním pololetí meziročně snížila konsolidovaný čistý zisk o 4,6 procenta na 7,78 miliardy korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám