Hlavní obsah

Česká společnost EHP koupí podíl ve slovenských plynárnách za 66 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt/Paříž
Aktualizováno

Energetický a průmyslový holding (EPH) zaplatí německé firmě E.ON za 24,5 procenta akcií ve slovenské společnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP) 1,3 miliardy eur (zhruba 33,2 miliardy korun). Stejnou částku za stejný podíl zaplatí i francouzské firmě GDF Suez. Celkem tak bude držet 49 procent akcií, za něž dá celkem 2,6 miliardy eur.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Prodej by měl být dokončen v příštích několika týdnech. Většinovým majitelem SPP s podílem 51 procent je stát. Slovenská vláda schválila prodej 49 procent akcií v SPP české EPH již loni v prosinci.

„Na základě této transakce EPH razantně vstupuje do segmentu plynárenství, dále posiluje přítomnost v regulovaných a kontrahovaných aktivech a současně se stává jednou z největších středoevropských energetik,“ uvedl Daniel Křetínský, předseda představenstva a generální ředitel EPH.

E.ON vlastní podíl v SPP prostřednictvím společného podniku s francouzskou GDF Suez nazvaného Slovak Gas Holding (SGH). Celkem má SGH v SPP podíl 49 procent a manažerskou kontrolu. Firmy podíl koupily v roce 2002.

Generální ředitel E.ON Johannes Teyssen mimo jiné uvedl, že i po prodeji podílu v SPP zůstane firma aktivní na slovenském energetickém trhu, kde má také podíl v podniku Západoslovenská Energetika (ZSE). Ta dodává elektřinu téměř jednomu miliónu zákazníků a provozuje distribuční síť v délce více než 35 000 kilometrů.

SPP dodává plyn zhruba 90 procentům domácností na Slovensku a mnoha firemním zákazníkům. Je rovněž klíčovým přepravcem ruského zemního plynu do Evropy. SPP má přibližně 4000 zaměstnanců.

Akcionáři EPH jsou skupina PPF (44,44 procenta), J s 37,04procentním podílem a Daniel Křetínský (18,52 procenta akcií), který odpovídá za manažerskou správu holdingu.

Reklama

Výběr článků

Načítám