Hlavní obsah

Česká republika má plynu dostatek, potíže s plynovodem Jamal ji neohrožují

Martin Procházka, Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Evropy od soboty neproudí prostřednictvím plynovodu Jamal plyn z Ruska. Narušení dodávek se však Česka dotkne jen minimálně. ČR má plynu dostatek.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Aktuálně jsou zásobníky RWE Gas Storage CZ naplněny na přibližně 89 procent svojí celkové kapacity,“ sdělila Právu mluvčí Simona Hladíková. Firma, která provozuje v Česku šest z osmi podzemních zásobníků plynu, zahájila minulý týden ze zásobníků těžbu. „Stav zásob plynu odpovídá současnému období,“ dodala.

Navíc podle společnosti NET4GAS, která mezinárodní přepravu plynu do republiky zajišťuje, odebírá ČR plyn především z jiných přepravních tras. Přibližně tři čtvrtiny zemního plynu pocházejí sice z Ruska, avšak proudí plynovodem Družba přes Ukrajinu a Slovensko.

Ruský plyn do Německa stále neproudí, tok je obrácený opačným směrem

Ekonomika

Zhruba čtvrtina plynu pak pochází z Norska. Dodávky ruského plynu z Polska do Německa prostřednictvím plynovodu Jamal zůstávaly po sobotním zastavení neobnovené i v pondělí a tok plynu byl obrácený opačným směrem. Ceny plynu v Evropě proto vzrostly.

Termínový kontrakt na plyn s dodáním v prosinci byl v pondělí dopoledne dražší o 12 procent na 72,50 eura za megawatthodinu, odpoledne ale cena klesla na 66,75 eura a byla tak asi o tři procenta vyšší než v pátek. Ještě před dvěma týdny ale cena přesahovala i 160 eur.

Ruská plynárenská společnost Gazprom uvedla, že závazky vůči svým zákazníkům v Evropě plní.

Rusko pustí do Evropy více plynu. Putin zachránce, velebí šéfa Kremlu

Ekonomika

Jamal přivádí ruský plyn přes běloruské a polské území do Německa, jeho kapacita je až 33 miliard metrů krychlových ročně. Loni vypršela platnost smlouvy mezi Ruskem a Polskem týkající se tranzitu suroviny, ale Gazprom si může objednávat přepravní kapacitu v aukcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám