Hlavní obsah

Česká pošta má kvůli covidu ztráty 779 milionů, Hamáček chce kompenzace

Novinky, ČTK, bož

Česká pošta má kvůli koronavirové krizi ztrátu 779 milionů korun. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) kvůli tomu chce jednat s ministerstvem financí o covidových kompenzacích pro podnik. Dosavadní pokusy však podle něj byly neúspěšné.

Foto: Novinky

Ztráty plynuly například ze zavření některých poboček, absencí zaměstnanců a protipandemických opatření. Ilustrační snímek

Článek

Ztráty plynuly například ze zavření některých poboček, absencí zaměstnanců a protipandemických opatření.

Aktuálně probíhají také jednání s odbory, jež jsou zaměřená především na novou kolektivní smlouvu. Podle Hamáčka chce osm z deseti odborových organizací v podniku v jednáních pokračovat.

To potvrdila i předsedkyně odborové organizace P KOV Jindřiška Budweiserová. Odborové organizace NOS a SOS-21 naopak vyhlásily na konec měsíce stávku.

S podvodnými SMS a e-maily se roztrhl pytel, straší finančním úřadem

Bezpečnost

Česká pošta na začátku března propustila přes tisíc zaměstnanců. Ještě v listopadu vedení státního podniku počítalo s tím, že by v rámci úspor a restrukturalizace mohlo odejít až o 300 pracovníků víc. Počet zaměstnanců se pohybuje kolem 27 tisíc.

Podnik provozuje 3200 poboček. Pobočková síť poskytující služby státu by se měla v roce 2023 oddělit do samostatného státního podniku. Druhá část by měla nabízet zejména komerční služby.

Reklama

Související články

Česká pošta se rozdělí na dva podniky

Z České pošty se zhruba do tří let oddělí pobočková síť poskytující služby státu do nového státního podniku. Pošta by měla dál nabízet zejména komerční služby....

Pošta bude mít celý víkend zavřeno

Všechny pobočky České pošty budou od pátečních 19 hodin celý víkend zavřené. Důvodem je plánovaná provozní údržba datových center společnosti. Odstávka se bude...

Výběr článků

Načítám