Hlavní obsah

Česká měna nad 28 korunami za euro a intervence ČNB naruby. Ekonomové varují před frexitem

Novinky, bož

Francouzské prezidentské volby a vysoké preference nacionalistické kandidátky Marine Le Penové nastolily otázku možného vystoupení Francie z eurozóny. Ekonomka Komerční banky Jana Steckerová se domnívá, že by případné vítězství Le Penové mohlo značně zamávat kurzem české koruny vůči euru a dokonce by mohlo Českou národní banku přinutit k novým intervencím, tentokrát s cílem českou měnu posílit.

Foto: Robert Pratta, Reuters

Marine Le Penová

Článek

„Samotný frexit ekonomové Société Générale považují sice za málo pravděpodobný, i tak by ale nejistota s tím spojená mohla být dostatečná na to, aby ve Francii spustila recesi. To by pak negativně dopadlo na hospodářství celé eurozóny,” uvedla Steckerová.

„Kurz koruny by v takovém případě mohl oslabit výrazně nad 28 korun za euro. Česká národní banka by pak zřejmě reagovala devizovými intervencemi, tentokrát by však podporovala ekonomiku a prodávala rezervy,“ dodala.

Destabilizaci trhů by kromě vítězství Le Penové mohl znamenat i scénář, kdyby s ní do druhého kola postoupil Jean-Luc Mélenchon, kterého podporuje komunistická strana a netají se obdivem k Fidelu Castrovi a Hugo Chávezovi

„Vítězství radikálně pravicové Le Penové a radikálně levicového Mélenchona by bylo pro trhy zemětřesením. Mélenchonovy plány na razantní zvýšení daní a důraz Le Penové na protekcionismus a měnovou autonomii by mohly být toxickým koktejlem nejen pro francouzské akciové trhy,“ obává se ekonomka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám