Hlavní obsah

Česká firma odmítla, že by běloruská policie proti demonstrantům používala její výbušky

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co se objevily informace, že běloruská policie při potlačování povolebních protestů používá zábleskových granátů české provenience, server iRozhlas uvedl, že takové výbušky vyrábí bojkovická Zeveta Ammunition z Bojkovic na Uherskohradišťsku. Ta v úterý odmítla, že by běloruská policie proti demonstrantům použila její výrobky.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Policie proti demonstrantům použila zábleskové granáty. Některé byly opatřeny popiskem v češtině.

Článek

Česko podle ministerstva zahraničí podezření na použití českých zábleskových granátů české výroby v Bělorusku vyšetřuje.

Podle fotografií jsou zásahové výbušky P1 opatřené českým popisem a datem výroby 1/2012. V červnu 2011 už přitom vešlo v účinnost embargo Evropské unie (EU) na dodávání zbraní do Běloruska, které se Česko zavázalo dodržovat.

Mezi zbraně, které je zakázáno do země dodávat, patří také zařízení, která „je možné použít pro vnitřní represi”. Tuto definici splňují i zmíněné zásahové granáty.

Demonstranti jsou ovce řízené z Česka, tvrdí Lukašenko

Evropa

Vedení Zevety Ammunition odmítlo, že by na fotografiích byly její výrobky. „Nejsme jediní výrobci zásahových výbušek a zaslané fotografie navíc vypadají jako evidentní přelep nespecifikovatelné věci. Proto odmítáme spekulace o původu zobrazené věci a případné zapojení do šíření či vytváření hybridních hrozeb a dezinformací,” uvedla firma.

Společnost trvá na tom, že striktně dodržuje embargo. „Žádný náš výrobek neexportujeme bez souhlasu (licence) uděleného ministerstvem průmyslu a obchodu – licenční správou. Nadto naše společnost do Běloruska neuskutečnila nikdy žádný vývoz vojenského materiálu,” zdůraznila.

V Minsku se demonstruje, jednoho z protestujících zabila výbušnina

Evropa

Policie použila zábleskové granáty v neděli i v pondělí při potlačování protestů proti falšování výsledků prezidentských voleb. Podle běloruského ministerstva vnitra v pondělí jednoho demonstranta zabila výbušnina, kterou držel v ruce a chtěl ji hodit na zasahující jednotky. Novináři z místa incidentu však uvedli, že muže zabil policejní zábleskový granát.

Opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská odmítla uznat oficiálními orgány oznámené vítězství dosavadního prezidenta Alexandra Lukašenka. Výsledky, které prezidentovi opět přiřkly 80 procent hlasů, považuje za zfalšované.

Opozice předpokládá, že Cichanouská ve skutečnosti získala minimálně 70 procent hlasů. Vychází z nezávislých exit pollů a také hlasovacích protokolů z části okrsků, kde komise zveřejnily protokoly se skutečnými výsledky.

 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám