Hlavní obsah

Česká ekonomika si letos povede hůř, než se čekalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mezinárodní měnový fond (MMF) zhoršil prognózu růstu české ekonomiky na letošní rok. Hrubý domácí produkt (HDP) Česka podle aktuálního jarního výhledu poroste o 4,2 procenta. Ještě v podzimním výhledu MMF počítal s růstem o 5,1 procenta. V roce 2022 se potom český HDP má zvýšit o 4,3 procenta.

Foto: Novinky

Roční vývoj HDP

Článek

Za loňský rok zaznamenalo Česko propad HDP o 5,6 procenta, zotavení tedy přijde až příští rok.

Loňský výkon ekonomik silně poznamenala globální pandemie nemoci covid-19 a s ní související restrikce.

Ekonomika eurozóny podle aktuální prognózy poroste letos o 4,4 procenta a v roce 2022 o 3,8 procenta. V průběhu příštího roku by se tak měla zotavit z loňského propadu HDP o 6,6 procenta.

Česká ekonomika loni klesla o rekordních 5,6 procenta

Ekonomika

Spojené státy, jejichž ekonomika se loni propadla o 3,5 procenta, letos čeká růst HDP o 6,4 procenta. Zotaví se tedy ještě letos. V následujícím roce 2022 pak tamní ekonomika poroste o 3,5 procenta.

Největší český obchodní partner, sousední Německo, letos zvýší svůj HDP o 3,6 procenta a příští rok o 3,4 procenta. Loni jeho ekonomika poklesla o 4,9 procenta.

Ve Washingtonu se tento týden koná jarní zasedání MMF a Světové banky. Kvůli pandemii probíhá virtuálně. Globální ekonomika podle fondu letos vykáže šestiprocentní růst, zatímco na podzim fond očekával růst o 5,2 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám